6 fleråriga ätbara växter – tips från en trädgårdsarkitekt

Listan på odlingsvärda ätbara växter som är också fleråriga skulle kunna vara väldigt lång. Men idag gör jag en lista som är filtrerad genom min trädgårdsarkitekts öga. Det vill säga att jag fokusera även på växtens utseende och hur den kan användas i en trädgårdsdesign sammanhang. Dagens filter tar fram 6 fleråriga ätbara växter som är pålitliga, tuffa, lätta att få tag på och med stort skönhetsvärde. Dock är de snarare stomväxter än primadonnor – de kan användas i stora mängder utan att ögat tröttnar. Det skadar inte heller att minst 4 av dessa växter dessutom är utmärkta bi- och/eller fjärilsväxter. Du kanske redan har någon av dem i din trädgård?

1.Daglilja

Linnés Hammarby. Hemerocallis fulva, brunröd daglilja. En av de bästa ätsorter

Linnés Hammarby. Hemerocallis fulva, brunröd daglilja. En av de bästa ätsorter enligt [1] .

Daglilja som ätbara perenn

På dagliljan är det blomman eller knoppen som man äter. Alla sorter är ätliga men jag vet inte om alla är lika goda, det finns nämligen ca 80 000 namnsorter i alla färger förutom blå. Blekgul daglilja (Hemerocallis citrina) och brunröd daglilja (Hemerocallis fulva) ska vara bra ätsorter [1], men annars tycker jag att man kan ha mycket roligt genom att plantera de sorter man själv tilltalas av och bara provsmaka. Det största utmaningen för daglilja som ätbar växt är dock det här – hur sugen är man att offra dessa vackra blommor som mat? Eller, som jag skriver i ett annat inlägg, hur många dagliljor måste man ha?

Att tänka på när du använder daglilja i en trädgårdsdesign

Bladverket varierar mellan olika sorter från smala, nästan gräslika, till styvare mer upprätta blad som påminner om svärdsliljans blad. Höjden på bladverket kan också variera. Dock är det väldigt svårt att få fram information om just bladverk när man läser om en sort.

Dagliljan grönskar relativ tidigt på våren och bladverket är sedan fint genom hela säsongen tills den fryser ner. Vissa sorter kan även vara vintergröna. Detta gör att de går utmärkt att samplantera med andra växter som grönskar ännu tidigare och sedan vissnar ner på sommaren som vårblommande lökar, såsom tulpaner och allium, eller löjtnantshjärta. På grund av det svävande, böljande bladverket gör sig dagliljan fin både i framkant och längre bak i en plantering. Vill du använda den som marktäckare – dvs att den ska skugga marken på ett effektivt sätt för att hindra ogräs – bör du plantera den något tätare än de 40cm planteringsavstånd som brukar anges.

Bladverket på dagliljor är frodig men neutral fast med en tydlig struktur vilket gör det lätt att skapa en växtkomposition där man både kan jobba med kontraster i bladverk och med att lyfta fram någon nyans i blomman med andra växter.

Daglilja vill ha sol till halvskugga och näringsrik, lätt fuktig men väldränerad jord.

Daglilja som insektsväxt

Blommorna på daglilja innehåller både pollen och nektar men kanske inte i sådana mängder som gör den till en av de allra populäraste insektsväxterna.

2. Flocknäva

Geranium macrorrhizum, flocknäva - blomman är ätbar och näringsrik.

Geranium macrorrhizum, flocknäva – blomman är ätbar och näringsrik.

Flocknäva som flerårig grönsak

Det är blomman på flocknäva, faktiskt på alla nävor, som är ätbar. Någonting i mig tycker det är att ta i lite väl mycket att kalla en så liten blomma för flerårig grönsak, men jag försöker utmana mina fördomar. Tydligen innehåller blommorna mycket höga halter av antioxidanter! [2]

Att planera trädgård med flocknäva

Flocknäva, Geranium macrorrhizum, är en så kallad funktionell marktäckare. Detta betyder att bladverket bildar en tät matta som är tillräckligt hög för att skugga jorden och förhindra att ogräs får fäste. Den klarar såväl sol som skugga även om det finns andra nävor som presterar bättre i torra förhållanden. Flocknäva har en given plats som marktäckare under buskar och träd. I en plantering med perenner bör du välja sällskap med omsorg annars finns det risk att flocknävan tar över om du planterar den tillsammans med mindre robusta perenner. Om du är ute efter stora svep med flocknäva som går över i en mer varierad perennplantering så kan ett tips vara att använda en grupp av en lågvuxen buske eller en stadig tuvbildande perenn som buffert. Daglilja är ett exempel på en lämplig buffertväxt.

Enköping, Drömparken. Flocknäva under bokhäck.

Enköping, Drömparken. Flocknäva under en bokhäck. Flocknäva har prydnadsvärde även på vintern.

Flocknäva som insektsväxt

Alla nävor är utmärkt nektarkällor för insekter. Flocknäva blommar från juni till augusti.

3. Funkia

Hosta (Tardiana-Gruppen) 'Halcyon', funkia

Hosta (Tardiana-Gruppen) ’Halcyon’. En funkiasort som är mindre aptitlig för sniglar.

Funkia som flerårig grönsak

Med funkia, hosta spp.är det mycket lättare att tänka i termer av en flerårig grönsak. Både skotten, bladen och blommorna ger ett näringsrikt inslag i kosten. Även här finns det en mängd olika namnsorter att prova sig fram genom. Det är kanske inte det första växt du tänker på när du letar efter ätbara växter, men den är faktiskt ganska vanlig som grönsak i Japan.

Funkia i trädgårdsarkitektur

Det är få växter som har ett så stark arkitektoniskt uttryck som funkia. De utstrålar lugn och elegans. Blommorna i det här fallet är en bisak och det är många som klipper bort dem för att behålla fokusen på bladverket. Passa gärna på att äta blommorna i så fall, om du är lagd åt det hållet!

Det som kanske inte är så välkänt är att det finns olika växtsätt hos funkia – vissa namnsorter gör sig bra som marktäckare medan andra har ett mer upprätt växtsätt och täcker därför inte marken omkring sig. Man skulle kunna kombinera två sorter med samma utseende på bladen och olika växtsätt för att få både marktäckning och höjd i en enhetlig plantering.

Funkia kan ta ett tag att etablera och växa till sig. Därför kan det vara värt att köpa stora plantor. Väl etablerad är dock funkia pålitlig och långlivad.

Funkia vill växa i fuktighetshållande jord och halvskugga. De flesta sorter klarar till och med full skugga medan till exempel doftfunkia föredrar sol.

Nämnde jag sniglarna? De kan vara ett problem. Vissa sorter har lite styvare blad och är mindre aptitlig för sniglar. Det kan också vara värt att plantera funkia på en torrare plats än det som brukar rekommenderas – jag känner till flera stora och frodiga funkior som växer där de inte borde trivas. En brasklapp dock. Tar man alla dessa åtgärder för att göra bladen mindre attraktiva för sniglarna, blir de även mindre attraktiva för oss människor att äta?

Visserligen får funkia blommor, men jag har inte hittat någon information som pekar mot att de skulle vara särskilt värdefulla för våra pollinerare.

4. Kärleksört

Kärleksört 'Matrona' i Drömparken Enköping

Drömparken Enköping och kärleksört ’Matrona’. En sort som täcker bra.

Kärleksört som ätbara perenn

Skott och blad av kärleksört är goda i sallad med en krispig konsistens och lätt syrlig smak. Smaken kan dock vara något besk om plantan har vuxit under torra förhållanden. Den är en av mina favorit ätbara växter.

Kärleksört i en prydnadsträdgård

Hos mig har kärleksört (Hylotelephium telephium) klarat sig riktigt bra i sommarens torka. Kärleksört är lättodlad och har stort prydnadsvärde från att den börjar visa sig tidigt på våren. Dess torkade blomställningar är en prydnad i vinterträdgården ända tills de eventuellt bli tillplattade av snö. Kärleksörten blommar fint i både soliga och halvskuggiga lägen.

Det finns många olika sorter av kärleksört med varierande blad- och blomfärg. Dock tycker inte jag att alla sorter täcker lika bra.

Jag skriver mer om kärleksört här.

Kärleksört och den biologiska mångfalden.

Blommorna på kärleksört är en bra sensommarkälla till nektar och pollen och är bra för bina, framförallt honungsbin, och fjärilar.

5. Blåbärstry

Blåbärstry 'Anja' E används för sitt enhetlig växtsätt och höjd hellre än bärproduktion.

Blåbärstry ’Anja’ E används för sitt enhetlig växtsätt och höjd hellre än bärproduktion. Delvis självfertil. Bild tagen i Uppsala.

Vad är ätbart hos blåbärstry?

Blåbärstry ger blåa något avlånga bär som smakar ganska likt blåbär. Det som är riktigt bra med blåbärstry är att de är en av de första bären att mogna, ungefär samtidigt som jordgubbarna.

I det här fallet är den latinska namnet viktigt, Lonicera caerulea var. kamtschatica, för att minska risken att förväxla den med blåtry, Lonicera caerulea, vars bär anses vara svag giftiga.

Tar jag för stora friheter att klassificera en bärbuske i konceptet ätbara växter? Kan man säga att växten är ätbart bara för att den producera ätbara bär? Jag tänjer ännu mer på gränserna i min Atbara Perenner bloggkategori där jag glatt prata även om fruktträd och bärbuskar. Men poängen är inte att den ena (perenner) vissnar ner och de andra (buskar och träd) är vedartade utan poängen är att jag vill berätta för dig om alla fleråriga växter som du kan odla i din trädgård som ger mat. Fleråriga ätbara växter som dyker upp nästa år även om du glömde skörda dem och hann inte göra i ordning köksträdgården! Det är livskvalité, tycker jag!

Blåbärstry i trädgården

Här är det lite knepigt. Vill man ha en enhetlig växtsätt och använda blåbärstry som marktäckare över stora ytor eller som häck finns en sort med namnet Anja E som rekommenderas. Den anses vara delvis självfertil men har som sagt tagits fram för sitt utseendes skull och inte bärproduktionen.

Vill man främja bärproduktionen gör man bäst i att kombinera två eller flera sorter som pollinerar varandra, men då får man troligen en blandning av höjder och växtsätt. Det är bra att undersöka vilka sorter som pollinerar varandra för om man råkar köpa två sorter som blommar vid olika tider kan man likväl bli utan bär.

Blåbärstry är en tuff växt som klarar kalla temperaturer men kan störas i sin vintervila av temperaturväxlingar. Därför rekommenderas främst de kanadensiska sorterna i mellersta och södra Sverige [2].

Blåbärstry är en trevlig, problemfri buske som egentligen är ganska oansenlig. Den vill ha näringsrik väldränerad jord och sol men tål en del lera och markfukt.

Blåbärstry och den biologiska mångfalden.

Jag skulle gå så långt som att säga att blåbärstry är ett måste i din trädgård om du vill gynna biologisk mångfald. Fruktträd och bärbuskar överlag ger många blommor och är därmed väldigt viktiga näringskällor för bina. Blåbärstry är en av de tidigast blommande buskar och är därmed väldigt viktigt för de tidigt vaknande humledrottningar.

Läs mer om blåbärstry.

Blommorna på blåbärstry är en viktigt näringskälla för de tidigt vaknande humledrottningar.

Blommorna på blåbärstry är en viktigt näringskälla för de tidigt vaknande humledrottningar.

6. Svartaronia

Svartaronia i blom

De vita blommorna hos svartaronia slår ut i maj-juni

Svartaronias plats bland ätbara växter

Här igen är det bären som är det ätbara. Bären från svartaronia, Aronia melanocarpa, är rika i antioxidanter och andra nyttigheter och har många användningsområden.

Att designa en trädgård med svartaronia

Svartaronia har funnits länge i våra trädgårdar, mest som häckväxt. Du kanske även tycker den är lite tråkig? Men den har en hel del att erbjuda under säsongen utöver bären. Den får fina vita blommor i klasar på våren och en frodig grönska som övergår till eldiga höstfärger.

Det som har tillkommit på senare år är sorter som är framtagna för sitt enhetliga växtsätt och som håller sig till en viss höjd. Dessa gör sig bra både som marktäckare och som låga häckar. Svartaronia är också relativt vindtålig. Jag skulle säga att den fortfarande har en stor potential att användas till att skapa struktur och rum i trädgården.

Svartaronia och den biologiska mångfalden

Som alla bärbuskar som producerar stora mängder blommor är svartaronia en viktig näringskälla för bina.

Referenser

[1] P. Weiss, A. Sjöberg, D. Larsson ”Fleråriga Grönsaker”

[2] P. Weiss, A. Sjöberg ”Skogsträdgård Odla ätbart överallt”

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *