mar 18, 2019 | Ätbara perenner | 1 kommentar

Släpp ogräset in i köket

Grubby Gardens ledord är: More beauty. More bugs. Less stress. Fler vilda växter, däribland ogräs, innebär fler insekter eftersom många vilda växter gynnar biologisk mångfald (More bugs). Du kanske känner mindre stress när du ser ogräs om du även kan tänka på vilka nyttigheter de bidrar med (Less stress). Skönhet då? Blir inte ett ogräs vackrare i dina ögon om du kan uppskatta växtens roll i naturens strävan att göra världen till en bättre plats? Då är vi överens – detta är ett må bra blogginlägg!

Maskros

Maskros i blom

Mitt bildmaterial när det gäller ogräs är tyvärr väldigt fattigt, så för det mesta får jag be dig söka på bilder av respektive ogräs om du är osäker på hur den ser ut. Maskrosor tycker jag dock är så vackra att jag har fotograferat dem ganska flitigt.

Maskrosor är en betydande resurs för både pollen och nektar. Deras huvudblomning är i slutet av maj men enstaka blommor och där gräset klipps lite oregelbundet, kan blomma under en stor del av sommaren. Det är allmänt känt att större delen av en maskros är ätbar och väldigt nyttig för oss människor. Och lika allmänt känt är att nästan alla delar är beska. Unga blad från plantor som växer i fuktig jord och lätt skugga sägs vara minst beska. Om man tillagar bladen eller blandar dem in i en sallad med många andra, mildare ingredienser, kan man få sina maskrosblad helt ätbara, har jag hört. Jag har inte kommit så långt på den vägen, eftersom matlagning inte är riktigt min grej. Har du provat?

Stekta maskrosknoppar

Det jag har provat är att steka maskrosknoppar. Smakade helt ok. Även barnen vågade sig på varsin knopp!

Brännässla

Brännässla som näringsrik vårprimör är nog välkänd med vårens goda nässelsoppor eller nässelpesto.

När brännässlor växer på väldigt näringsrika platser såsom komposthögar eller likande, ska vi inte äta dem då de är inte hälsosamma för oss. Däremot kan de användas för att göra gödselvatten – stoppa en bunt nässlor i en hink med vatten och vänta några dagar tills vattnet ser lite ut som te. Undvik nässlor som har blommat över och börjat forma frö. Blanda ut teet med vatten och använd det som flyttande gödselmedel. Varning. Detta luktar inte gott!

Klipp dock inte ner alla dina brännässlor – de är värdväxt för många arter av fjärilar. På Lepidoptera.se listas brännässla som värdväxt för hela 20 arter av fjäril!

Om du vill hejda spridning av ditt nässelbestånd kan du kanske tänka dig en ”nässelhäck” i en avlägsen del av gräsmattan som du kan klippa rund, eller att du gräver ner en bottenlös hink och planterar nässlor där istället. Eller varför inte prova nässlor i en stor kruka mitt i fjärilsrabatten?

Tistel

Tistlar och drömmen om bekymmerslöst barfotaspring i gräsmattan går ju inte riktigt ihop, men om tistlarna ändå finns någonstans kan det vara tröstande att veta att blommorna är en bra nektarkälla och medel-bra källa av pollen för våra pollinerare.

Jag har också hört att de unga blomstjälkarna också kan vara goda om man kokar eller steker dem med smör och salt. Men att smaken kan variera mellan olika tistelbestånd.

Kirskål

Kirskålsblommor ger lite nektar och pollen. Bladen kan ätas både råa och tillagade – kanske lite pesto här också?

Åkerfräken

Åkerfräken hör till de mest hatade ogräsen på min kolonilott. Den trivs i den kompakta lerjorden och är väldigt svår att rensa eftersom de långa rötterna väldigt lätt bryts av.  Den egenskap som har gjort att jag känner mig aningen mindre stressad över min åkerfräken är att den kan användas som gödsel eftersom de ovanjordiska delarna förses med mycket näring av de långa, djupa rötterna. Antigen kan du stoppa den in i gödselte, tillsammans med till exempel nässlor, eller så kan du klippa av de gröna ovanjordiska delarna och använda som en del i din täckodling.

Summering

Här gäller nog två ordspråk: varje moln har en silverkant – ogräs kan vara jobbigt men ibland kan man hitta någonting bra med det. Och så borde jag leva som jag lär: Blir 2019 året då jag vågar mig på att prova maskrosblad och tistelstjälkar? Som alltid när du provar grönsaker för första gången – ta det försiktigt!

Dela till dina vänner…

1 kommentar

  1. Sara Krueger

    Tack för att du hjälper mig att komma ihåg hur jag vill tänka, Nicky! Och för att du påminde mig om att stekta maskrosknoppar faktiskt är riktigt gott. Sedan jag skaffade bin känner jag alltid glädje när maskrosorna börjar blomma därför att då är den svåra våren, då ett samhälle plötsligt kan ha alldeles för lite mat i kupan, definitivt över. Jag har svårare med att tänka positivt runt kvickroten, men den är åtminstone ganska tillfredställande att dra upp när man får tag i en lång, lång rotkedja…

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *