Ätbara växter med höstfägring

Nu kör jag en kampanj för att visa att även ätbara växter kan vara fina på hösten. Här kommer en bildsamling från den senaste tiden. I år är det väldigt lätt att hitta fina höstfägring och även blommar som håller sig mycket längre än vanligt eftersom vi har haft en så varm och solig oktober – vi får försöka hålla den färgsprakande bilden kvar på näthinnan under vintern!

Svartmullbär mot grannens vildvin

Vi börjar med ett blad. Denna blad tillhör min spaljerade (och ännu ganska liten) svart mullbär vars gula höstblad lyser fint mot grannens vildvin.

Svartaronia i höstskrudd

Granne med svart mullbären är en till experiment – att spaljera en svartaronia buske. Vilken fin röd färg bladen har fått i år!

Rönn är vackrare än någonsin i år

I min trädgård har jag två väldigt unga sötrönn som verkar inte få riktigt lika sprakande höstfärger som de vanliga rönnarna som syns på bilden. Jag läste nyligen att om man har problem med rönnbärsmal i sin äppelodling att det kan hjälpa att plantera inte bara vanligt rönn i närheten, men också olika prydnadsrönn och aplar som fångstträd. Ju mer pålitliga blomning på rönnen är, ju mindre problem man får med rönnbärsmal på äppelträd. Det pågår ett försök i Norge, men vilket incitament att plantera alla möjliga vackra buskar och träd som kan då klassificeras som nyttoväxter!

minikiwi hanplanta röda blad med honplantan i bakgrunden

Han- och hon-plantorna på mina minikiwi har haft helt olika beteende och färger nu på hösten. Hanplantan fick mörkröda blad på en gång medan honplantans blad sakta blev mer och mer gulstrimmiga med bara en antydan till rodnad i skottspetsarna. Det finns mer att läsa om minikiwi här.

Koreansk silverbuske - bären mognar i oktober

Bladen på mina koreansk silverbuskar förblir silvriga grön ända tills de ramlar av, men bären mognar så pass sent att de i sig är en del av höstfägringen.

Häggmispel

På bilden syns höstfärgerna på häggmispel. I min trädgård har jag bärhäggmispel, men just den står lite för skuggigt för att få riktigt fina höstfärg.

Hybridblåbär

Den djupröd höstfärgen på hybridblåbären är ovanligt vacker i år.

Kärleksört

Mina kärleksört har fått en djupare färg i år.

Myskmalva

Flera blommor i år blommade över ovanligt tidigt och har sedan blommat om efter att de var nerklippta. Mina myskmalvor har blivit väldigt fina i andra blomningen.

Stor ormrot är lite rufsig i sin andra blomning

Stor ormrot följde sitt vanligt levnadsmönster genom att blomma på våren, vila på sommaren och sedan komma igång igen. Nu står några lite rufsiga blommor kvar ända in i oktober.

Även vissa funkior får fin höstfärg

Vissa funkia sorter, dock inte alla, få en sprakande gul färg på hösten.

Fröställning på fjällsyra

Fjällsyra, som blommade över för ett tag sedan, får fina fröställningar i vit med rosa kant.

Självsådda lejongap och en viol

Mitt försök att direktså en örtskikt av olika violer och klockor på en ny plantering var inte så lyckad, men en viol överlevde sniglarna och den blommar fint nu tillsammans med lite självsådda lejongap (lejongap är inte ätbart vad jag vet, den råkar bara vara med på bilden). Just den här violen är nog inte med i nästa höstens bildsamling men om allt går som jag vill med nästa vårens förkultivering kanske den istället omringas av en frodig blandning av perenner bland vilka några blommor tittar fram!

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Lena.wahlborg

  Du borde bli fotograf…. oxå?!! Vackra och berättande bilder??! Häggmispel är en av Hans favoriter! Vi ”har-hade” en stor och vacker på vår tomt!!!

  Svara
  • Nicky English

   Tack vad snäll du är 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *