Balans i trädgården

När vi pratar om att gynna biologisk mångfald i trädgården far våra tankar oftast till de ytterst viktiga pollinatörer. Men alla insekter är viktiga. I det här inlägget vill jag guida dina tankar mot bladlöss och balans.

Nyckelpiga släcker törsten på en ros

Av någon anledning har jag inte tagit så många foto av bladlöss, så här är istället en nyckelpiga som släcker törsten på en ros.

En trädgård som är i harmoni med naturen kan aldrig vara fri från skadedjur utan det man strävar efter är balans. Det är kanske uppenbart men om det inte finns ”mat” så kan de som livnär sig på ”maten” inte finnas heller. Om vi tar exemplet bladlöss och nyckelpigor är knepet att försöker attrahera nyckelpigorna till trädgården tidigt på åren så att de redan är på plats när bladlöss börjar få för sig att angripa de känsligare växterna såsom rosor. Fläder och vinbär får båda bladlöss som kommer relativ tidigt, gör ingen större skada och som håller sig just till den växtarten. Har du tur så attraheras nyckelpigorna till dessa bladlöss och kan i så fall även tänka sig ge sig på rosornas bladlöss när den tiden kommer. Fläder kan med fördel planteras en bit bort från matbordet så du slipper betrakta lössen från nära håll, men det brukar ändå gå att hitta några blommor utan angrepp om du gillar fläderblomssaft.

Det absolut sämsta du kan göra är att försöka ta död på dina bladlöss, för detta betyder att du även tar död på nyckelpigslarverna som finns bland lössen och därmed finns det ingen på plats som kan hålla nästa våg av bladlöss under kontroll när den kommer.

Så detta är mitt tips för att uppnå balans i din trädgård när det gäller bladlöss  – plantera både fläder och vinbär så hjälper nyckelpigorna till att hålla angreppen på dina rosor under kontroll!

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *