Bokashi

Bokashi – inte helt enkelt att förstår alla turer, men ändå lätt att lyckas med. Så här gör jag…

Vad är bokashi?

Bokashi är ett sätt att ta hand om matrester och omvandla dem till jord – som kompostering fast annorlunda. Med bokashi fermenteras matresterna istället för den vanlig komposteringsprocess. Bokashi processen ger två värdefulla produkter – själva materialet som sedan omvandlas till jord, samt ett lakvatten som kan användas som flytande växtnäring.

Vad behöver du?

Teoretisk behöver du bara två hinkar med tätslutande lock samt bokashiströ. Bokashiströet är en torr blandning av olika mikroorganisms i någon slags substrat (som ser lite ut som brunt sågspån). Och så behöver du någonstans att förvara dessa två hinkar frostfritt. Tar du vanliga hinkar utan tappkran kan du inte dränera bort lakvattnet och måste dessutom hitta på något annat sätt att absorbera denna lakvattnet i hinkens botten eftersom själva bokashin behöver vara så torrt som möjligt.

Vi köpte en start kit med två stora (ca 16 liter tror jag) hinkar med kran. Det följde med en lite behållare för att samla på lakvattnet samt en grej som man använder för att trycka till materialet när du fyller på i hinken. Och så bokashiströn.

Den aktiva bokashihinken (den som vi håller på fylla upp) bor i bottendelen av en Ikea utdragbar sats för återvinningsbehållare. När hinken är full måste den vila i 2 veckor i rumstemperatur innan den åka utomhus. Vår vilande bokashihink bor i städskåpet (med återvinningshinken ovanpå).

TIPS: Fermenteringsprocessen är anaerobisk  (processen fungerar utan syre). Ha en till liten hink att samla matrester i för att hålla ner antal gånger du behöver öppna bokashihinken.

Den aktiva bokashihinken

Den aktiva bokashihinken

 

Den vilande bokashihinken

Den vilande hinken samt lilla hinken där komposten samlas under dagen. Här ser du även den praktisk behållare som används för att täppa av lakvattnet. (Mjölkpaketen är där för att ge en hum om storleken)

 

Inomhusaktiviteter med bokashi

Så här gör vi

  • Samla matresterna i en liten hink. Det ska gå att använda precis alla sorters matrester i bokashi. Vi är lite försiktiga och lägger eventuella rester från tillagade mat och animaliska produkter i kvarterets kompostbehållare (som blir biogas) – kanske onödigt försiktiga.
  • Max en gång per dag tömmer den lilla hinken i den aktiva bokashihinken. Tryck till ordentligt (för att få bort så mycket luft som möjligt), häller över lite bokashiströ och stäng igen. Större mängder matrester behöver mer bokashiströ – eventuellt lite lager-på-lager. Med tiden kommer du märka vilka saker ta tid att brytas ner och då kan du antigen klippa dem i mindre delar från början (som bananskal) eller låta bli att ha i dem (som avocadokärna)
  • Håll bokashin så torr som möjligt genom att a) aldrig ha i flytande matrester och b) dränera både den aktiva och den vilande hinken minst en gång i veckan.
  • När den vilande hinken har stått i två veckor är den redo att åka ut. Om den aktiva hinken fylls ofta på snabbare än så behöver du omdimensionera systemet med flera hinkar och flera platser att ha hinkarna i rumstemperatur eller liknande. Detta är troligen inte ett problem på sommarhalvåret men kan vara lite knepigare på vintern.

Ta tillvara de fermenterade matresterna

När den vilande hinken är klar så tömmer man innehållet. Det bästa är att gräva ner den någonstans och blanda den ordentligt med jord. Efter två veckor kan du använda jorden.

Det näst bästa är att förvara den någonstans tills du har behov av den. Nu spelar det ingen roll om det fryser.

Det som är lite klurigt är att hitta någonstans för de fermenterade matresterna under vintern när allting är fruset eller under sommaren när alla odlingsbäddar och hinkar är fulla.

Lyxig jordfabrik?

Den lyxigaste lösningen för sommaren skulle nog vara att bygga en jordfabrik – dvs en träkrage (t.ex staplade pallkragar) som innehåller en del gammal jord där du kan blanda i din färdig bokashi. Har du bara en tvåhink system så borde det räcka med en trälåda eftersom jorden är färdig efter 2 veckor och sista fasen inomhus tar också 2 veckor. Min träkrage skulle nog få en nätbotten och ett lock av nät. Bokashi ska inte attrahera ohyra men jag har märkt, när jag har grävt ner den utomhus, att det har varit någon där och gräva efter mig. Denna lösningen kanske skulle fungera på vintern också om den isolerades på något sätt.

Tyvärr har jag inte plats för en jordfabrik, så har provat lite olika lösningar. Dock har jag ofta tillfälliga jordfabriker på gång på kolonilotten när jag håller på fylla upp nya odlingsbäddar. På så sätt brukar jag lösa bokashiförvaring under sommaren. Om du kör serieodling kan du gräva ner bokashin mellan två grödor.

Förgrävda hål i växthuset under vintern

Mitt högst funktionellt och ganska litet växthus har upphöjda bäddar där jag odlar främst tomater på sommaren. När tomatplantorna tas bort förbereder jag genom att gräva hål som ska sedan fyllas med bokashi under vintern. Det är väldigt sällan att jorden i mitt växthus fryser, men för att vara på den säkra sidan. Man kan läsa att jord i ett växthus inte behöver bytas ut om du använder bokashi och detta tillvägagångssätt har fungerat för mig hittils. Jag har använt bokashi i minst fem år, skulle jag tro.

Dock fick även denna lösningen knepigheter nu när jag fick för mig att prova odla lite vinterbladgrönt i växthuset istället.

Växthus med upphöjda bäddar

Växthus med upphöjda bäddar. Jorden byggs på hela tiden med bokashi.

 

Stora plastlådor (med lock) i förrådet (sommar och vinter)

Jag har även provat att spara på lite gamla jord och sedan blanda det med bokashi i stora plastlådor med lock (Dessa köptes på Ikea och ska även tål att förvaras utomhus). Här gäller det att man har varit duktig på att hålla sin bokashi så torr som möjligt. Jag var inte duktig och fick problem med flugor när jag liftade på locket. Detta löstes genom att lägga ett lager tidningspapper ovanpå i nästa omgång. Här gäller det också att täcka med ett ordentligt lager jord. Det här provade jag för att testa hur mycket en sådan lösning skulle lukta och om det i så fall skulle gå att ha t.ex i ett gemensam förrådsutrymme om man bor i lägenhet. Min försiktiga slutsats är att den luktar bara jord men att det är bra att titta till lådorna regelbundet.

Plastsäckar i regntunnan under vintern

Om jag inte har någon annanstans att ställa bokashin under vintern lägger jag det i plastsäckar i den tomma regntunnan (som brukar bo i växthuset under vintern). Här gäller det att inte fylla plastsäckarna så fulla att det inte går att lyfta ut den. Kanske inte helt önskvärt att använda säckar av just plast men jag vill gärna använda starka sådana säckar som håller och är lätta att hantera på våren.

Ta tillvara lakvattnet

Lakvattnet från bokashi är verkligen ett fall där en restprodukt blir en värdefull tillgång. Under växtsäsongen används varje droppe lakvatten som flytande växtnäring till mina odlingar. Pelargonerna och de andra (väldigt få) inomhusväxter jag har få en dos bokashivatten vid varje vattning. Jag tycker att bokashivatten verkar särskilt bra för växterna som blommar och producera frukt (t.ex. sommarblommor, tomater, chilli). Jag har läst att bokashivatten innehåller inget kväve och att man borde se till att växterna få kväve också. Jag har inte märkt någon brist i mina krukväxter som bara får bokashivatten som gödning (förutom ev. omplantering om det är ett bra år) och jag lägger alltid gräsklipp och äggskal på jorden kring mina tomater så de har fått kväve av bara farten.

På vintern? En till hink med lock i växthuset som är till hälften full av antigen biokol eller sågspån (rester från kaninens bur) och som laddas under hela vintern med bokashinäring.

Bland annat chillipantor mår bra av gödning med bokashivatten

Bland annat chillipantor mår bra av gödning med bokashivatten

Lukten

Vi har inte lyckats nå en luktfri lösning. Det finns en speciell bokashilukt som jag misstänker gå inte att komma ifrån. Det luktar när man lägga i matrester i bokashihinken och det luktar när man vattna med lakvattnet. Här gäller det att välja sina tider om familjen får för sig att klaga…

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *