Fjällsyra – syrligt salladsblad med lång säsong

Fjällsyra (Oxyria digyna) är en av de få grönsakslika ätbara perenner som kan fungera bra i en vanlig prydnadsrabatt utan nämnvärd ansträngning. Vad menar jag med ”grönsakslika”? Jo, en växt som odlas främst för att den är ätbar och inte för utseendets skull. I detta fall betyder det absolut inte att växten är ful, tvärtom pryder den sin plats om än på ett ganska nedtonat sätt. Här kommer mer information om fjällsyra.

Odling av fjällsyra

Fjällsyrans blad smakar bäst om den står i något skuggiga lägen och den vill helst ha en fuktighetshållande jord. Min egen fjällsyrahistoria började med att jag köpte en planta som stoppades ner i jorden på måfå i en ganska olämplig växtplats mot slutet av säsongen (som så ofta händer när man har trädgårdsplaner som är lite större än vad tid och energin räcker till). Där gjorde den inte så mycket väsen av sig. Den verkade ganska kortlivad men det var ok eftersom den självsådde sig här och var. Sedan fick några plantor flytta in i en bädd med bra och lagom fuktig jord i halvskugga och skyddat läge tillsammans med rankspenat. De blev glada och min fjällsyraskörd är nu säkrad. Den fortsätter att självså sig där den kan, vilket i mitt fall är i träflisgångarna, så det enda förökningsjobb jag behöver göra är att flytta småplantorna dit jag vill att de ska växa.

Fröer till fjällsyra verkar inte helt lätt att få tag på så bästa chansen är nog att köpa plantor från någon som specialiserar sig i ätbara perenner. Däremot går det lätt att googla fram fröer till sköldsyra, Rumex scutatus. Sköldsyra sägs vara tåligare och tidigare än fjällsyra och används på samma sätt. Jag har inte provat den själv eftersom behovet av syrliga salladsblad trots allt inte är så väldigt stort hos oss, men jag har fått den rekommenderat till mig av andra som har odlat den.

Jag har själv inte sått fjällsyra eller sköldsyra, men den verkar inte svårt (av alla självsådda plantor att döma). Den här metoden borde fungera: förkultivera inomhus i såjord; täck knappt med perlit (sand går också bra); täck krukan, eller pluggboxen, med plast som har lite lufthål. Februari-mars brukar rekommenderas för förkultivering. Plantera om i näringsrik jord när fröplantorna är stor nog att hantera och plantera ute när frostrisken är över. Som regel med mina ätbara perenner skördar jag ingenting första året utan låter växten etablera sig ordentligt.

Fjällsyra tillsammans med rankspenat och guldlök

Fjällsyra med rankspenat och guldlök i min skogsträdgård. Här syns det att några av de njurformade bladen får en rosa-lila ådring eller kant.

Att skörda och äta fjällsyra

Bladen på fjällsyra äts i sallad och har en mild, lite syrlig smak. Det går att skörda ett blad här och var på plantan under hela säsongen, även efter blomning, utan att smaken försämras eller att bladen blir trådiga.

Fjällsyra i trädgården

Skördesättet där man plockar ett blad här och var hela säsongen gör att fjällsyran är lätt att placera i trädgården estetisk, bara den får rätt växtplats. Bladen är njurformade och frisk grön ibland med lila-rosa ådring eller kant. Bladverket på en växt som trivs är ca 20cm högt och den blommar längs vertikala ax med ganska oansenliga grön-vita blommor som svävar en bit över bladverket och håller sig upprätt. Jag tycker att växten blir vackrare när blomningen övergår till fröer eftersom fröerna får en röd-rosa nyans. På rätt plats är den en trevlig kantväxt. Om du däremot inte vill ha många fröplantor att ta hand om, rekommenderar jag att den inte planteras intill grus- eller träflisgångar.

Fjällsyrans rosa-tonade omogna fröer i oktober

Fjällsyrans rosa-tonade fröer. Bild tagit i oktober

Mer läsning

Vill du läsa om flera ätbara perenner – där konceptet ”perenn” sträcks lite för att även inkluderar buskar och träd med ätbara delar, titta gärna under kategorin Ätbara perenner på bloggen.

Kloka ord angående ätbara perenner

Varning!

  • Identifiering – var säker på att du har rätt växt innan du smaka den. Bästa sättet är att alltid använda det vetenskapliga namnet när du är i kontakt med handelsträdgårdar och fröfirmor.
  • Växtskyddsmedel – det finns andra regler för växter som säljs som prydnadsväxter än de som säljs som ätbara växter. Kolla att dina ätbara perenner inte har behandlats med någonting som kan göra dem oätliga.
  • Prova försiktig – börjar med små mängder för att vara säker på att du tål växten.
Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *