Flera funktioner i ett element ger hållbar trädgårdsdesign

En väninna till mig har byggt en smart skärm av ved som insynsskydd mot grannar som bor högre uppför slänten. Genom att borra hål i några av vedbitarna skapar hon dessutom en bra miljö för solitärbin. Liknande idéer kan användas för trädgårdar med andra stiluttryck. På sätt och vis kan du tänka på mångfald och resiliens även med fasta konstruktioner – till exempel att ett element kan tillhandahålla flera funktioner, som i det här fallet med både insynsskydd och bihotell. Jag tänker gärna så med mina trädgårdsdesignprojekt – det gör mig mer kreativ, tycker jag. I det här inlägget ligger fokus på olika sätt att integrera insektshotell i trädgården.

Enkel vedskärm med hål till insekter

Det här insynsskyddet av ved har funnits i ett antal år. Veden har fått en fin patina som passar perfekt i skärgårdsmiljön. Stockarna hålls på plats genom att linda en tvättlina runt varannan stock. Insekter kommer till död ved av sig själva, men några hål borrade i stockarna gör det till en bra boplats för solitärbina.

Ram till vedskärm kombinerad med insektshotell. Idéskiss

I en mer modern trädgård med en lite striktare stil skulle du kunna använda samma princip fast med en annan inramning. Kanske en ställning bredvid eldstaden, där några sektioner används för vedförvaring och några till insektshotell, genom att borra i stockarna. Vissa sektioner kan lämnas tomma eller kanske husera en kruka eller ett insektsbad. På så sätt får du även ett ganska luftigt insynsskydd.

Rosenbåge kombinerad med insektshotell. IdéskissKanske hänga några vedbitar på rosenbågen?

Insektshotell kan även integreras i staket eller spaljéer. Fler exempel av insektshotell hittar du här (enkla insektslägenheter integrerad i en spaljé) och här (insektshotell för solitärbin, deluxe modell).

Solitärbin i insektshotell i juni

Det är så roligt när insektsboenden kommer till nytta. Egentligen kan en ram i vilken form som helst fyllas med buntar av torkade hallonstänglar, fläderkvistar, vass eller bamburör. Som alltid se till att det finns ett stopp i ena änden.

 

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *