Frukt och bär inventering

Det är en intensiv period av bärplockning just nu. Och när jag hade plockat klart allt som var mogen i min lilla trädgård häromdagen fick jag en känsla av vemod, av att skörden är nästan slut för i år. Men så är inte alls fallet. Skördesäsongen av frukt och bär sprider sig från juni till oktober, dock med en glapp innan sista bären mognar i oktober. Här kommer en första inventering av alla frukt och bär som finns i min trädgård. Jag tänker att den skulle kunna ge lite inspiration i fall du funderar på att utöka ditt bestånd av bärbuskar. Tänkte också att detta kan vara ett levande blogginlägg som jag uppdaterar allteftersom det händer saker. Listan är att betrakta som personliga erfarenheter snarare än växtporträtt och mognadstiderna är för min trädgård i Vaxholm zon 2/3.

Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia

Bärhäggmispel i min skogsträdgård

Bärhäggmispel i min skogsträdgård

Planterades ca 2015. 2019 är tredje år med bär som nu börjar komma i rikliga mängder. Älskade av fåglar så det gäller att bli snabbt med skörden. Ger bra skörd även i ett ganska skuggigt läge. Mognar i omgångar nu i slutet av juli.

Bisonbuske, Shepherdia argentea

Behöver både hon och han plantor för att få bär, vilket plantskolor har svårt att ha koll på. Jag köpte 3 småplantor ca 2017. Inga blommor än så det återstår att se om det blir bär. Ska vara kvävefixerande.

Björnbär ’Black Satin’, Rubus (Björnbär-Gruppen) ’Black Satin’

Björnbär

Björnbär ’Black Satin’ växer mot en solig staket

En taggfri sort köpte ca 2015. Växer på den enda skyddad solig plats i min trädgård och har tagit ett tag att komma igång. Först i år har den fått rikliga mängder med frukt och nya skott. Tidigare år har de sista frukterna inte hunnit mogna (även om de första frukterna mognade väldigt tidigt i värmen 2018)

Blåbärstry, Lonicera caerulea var. kamtschatica

Blåbärstry

Bären från blåbärstry börjar mogna i början/mitten av juni.

Årets första bär. De mognar i omgångar från andra hälften av juni. Syrliga och goda. Jag har de kanadensiska sorter ’Aurea’, ’Honeybee’ och ’Borealis’ och vill testa flera sorter!
Finns mer att läsa om blåbärstry här

Havtorn, Hippophae rhamnoides

Havtorn

Ett sätt att skörda havtorn är att klippa av och fryser in grenar där det finns bär.

Planterade 2009 sorterna ’Romeo’ och ’Julia’. Hade velat veta att de pollineras av vinden innan jag planterade dem. Skjuter även mycket rotskott. Bären är dock väldigt näringsrika och jag gör te av torkade bladen. Det finns nog bättre sorter nu.
Ett blogginlägg om havtorn kan hittas här

Hybridblåbär, Vaccinium Angustifolium-Gruppen, Div. sorter.

Är den bär hos mig som drabbas värst av torka. Mognar i omgångar från slutet av juli och under augusti.

Jordgubbe, Fragaria x ananassa, Div. sorter.

En och annan jordgubbsplanta går att hitta i min skogsträdgård.

Koreansk silverbuske, Elaeagnus umbellata

Koreansk silverbuske

Koreansk silverbuske ger bär att plocka i oktober

Planterade ca 2015 och börjar nu ge många bär som mognar i oktober. Syrliga och lite knapriga. Jag jobbar med att stamma upp mina buskar så att de ska få plats i min trädgård, men detta är inte deras naturliga form…

Körsbärskornell, Cornus mas (kommer snart)

Tänkt att plantera på kolonilotten i lerjorden som finns där. Den ska planteras i skydd av ett svartaronia buskage men eftersom jag är lite osäker om läget är tillräckligt skyddat så börjar jag med en buske, även om det blir bättre fruktsättning med flera tillsammans.

Liten rosenkvitten, Chaenomeles japonica

Liten rosenkvitten

Årets skörd av liten rosenkvitten behöver lite mer tid att mogna!

Jag har två plantor som jag drog upp från frö. Lite osäker vilket år, men kanske 2014. Förra året fick jag en frukt, men i år kommer det många frukter. Frukterna mognar i september.

Minikiwi, Actinidia Minikiwi-Gruppen

Minikwi

Det är inte helt lätt att se när frukterna på minikiwi är mogna.

Planterades ursprungligen 2 hon-plantor och en han-planta varav en hon-planta dog. Ger ganska många bär som börjar mogna i omgångar någonstans i augusti och som måste klämmas för att se om de är klara.
Ett blogginlägg om minikiwi kan hittas här.

Plommon, Prunus domestica ’Reine Claude d’Oullins’

Planterades höst 2009 i ett läge som inte är helt optimalt för ett plommonträd. Det har tagit 8-9 år tills trädet fått ordentligt med frukt.

Röda vinbär, Ribes (Röda Vinbär-Gruppen)

Flera sorter varav mina äldsta buskar är spaljerade. För mig är det sommar när jag kan gå ut i trädgården och plocka röda vinbär till frukosten under juli.

Sötrönn, x Sorbaronia fallax ’Burka’

’Burka’ är en hybrid mellan rönn och en annan hybrid mellan vitoxel och rödaronia. Planterades hösten 2017 och har inte blommat ännu hos mig.

Sötrönn, x Crataegosorbus mitschurinii ’Granatnaja’

Sötrönn 'Granatnaja'

Sötrönnen ’Granatnaja’ har fått bär för första gången hos mig

’Granatnaja’ är en korsning mellan rönn och sibiriskt hagtorn (Crataegus sanguinea). Planterades hösten 2017 och har blommat och fått frukt nu 2019, som jag förväntar mig ska mogna under augusti.

Surkörsbär (sort bortglömd), Prunus cerasus

Vad jag vet finns det inga andra lämpliga träd för pollinering i närheten. Vårt surkörsbär som vi fick i bröllopspresent och som sedan planterades på sin nuvarande plats ca 2006 blir översållad med vita blommor i maj och får sedan en något blygsam skörd som vi delar med oss till fåglarna. Det brukar bli 2 burkar sylt strax innan vi åker på semester, som åtnjuts andaktsfullt.

Svartaronia, Aronia melanocarpa

Svartaronia

Svartaronia mognar under augusti

Drog upp plantor från frö ca 2015. De som planterades ut först fick frukt 2018 (som åts upp av rådjuren som även bidrog med gratis uppbyggnadsbeskärning…). Bären mognar under augusti.

Svartmullbär, Morus nigra

Även den här drogs upp från frö ca 2015. Jag har sparat ett exemplar som spaljeras på ett soligt staket tillsammans med björnbären och en svartaronia. Inga blommor ännu.

Vin

Jag hade jättefina labruskavin (Vitis Labrusca-Gruppen) i ca 6 år som gav mycket frukt, även om alla kärnor gjorde att det blev mest saft av det. Tyvärr tog sorken mina plantor på vintern för 3 år sedan. Jag har nu planterat ett rostvin (Vitis coignetiae) och en amurvin (Vitis amurensis) för att ersätta dem. Hade behövt lite mer undersökning kring pollinering och fruktsättning, så vi får se vad som händer.

Vita vinbär, Ribes Vita Vinbär-Gruppen

En buske som ger mycket frukt. Bären är lite mindre än på röda vinbär vilket gör att kärnan blir stor i förhållandet till mängden fruktkött, tycker jag, så dessa brukar vi förädlar på något sätt för att få bort kärnorna.

Åkerbär, Rubus arcticus

2 plantor av olika sorter (’Sofia’ och ’Mesimarja’) för att testa som underplantering i en surjordsbädd. Planterades vår 2018 och led av värmen/torkan. Just nu överlever de men inte så mycket annat.

Äpple, Malus domestica ’Aroma’

Planterades mitt i trädgården ca 2007. Har en väldigt bred växtsätt vilket hade nog varit bra att förstå, men den gör trädgården lummigt och skönt en het sommarsdag.
Väldigt goda, syrliga frukter men dess tendens till fruktmögel gör att mycket av skörden går förlorad och/eller måste göras till mos. Skulle nog välja en annan sort nu.

Äpple, Malus domestica ’Sävstaholm’

Planterades ca 2009. Mer upprätt växtsätt än Aronia. Sparsam fruktsättning. Ett sommaräpple som är inte speciellt god i mitt tycke.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *