Gör eget biokol

Vi har gjort eget biokol! Här berättar jag hur.

Steg ett i processen var att läsa ”Stefans lilla svarta – Bokashi, biokol & bakterier” av Stefan Sundström och Jeanette Andersson. Om du inte redan har läst den, gör det – även om du redan vet att biokol är bra och redan komposterar dina matrester med bokashi. I den här boken utökas möjligheterna!

Stefan Sundström berättar att man kan göra eget biokol genom att ta en plåtburk, göra ett eller flera hål i locket, fyll den med lämpligt trä-baserat material och stoppa in den i t.ex. din braskamin. Kände mig lite skeptiskt till att börja med – är det verkligen säkert med alla gaser, undrade jag. Och det här med att hitta en plåtburk var inte helt enkelt – tills min man kom på att vi hade en i förrådet med lite allmänt skrot i. Så vi fick till det, och det fungerade och det var det mest spännande jag har gjort på länge!

Braskaminen redo för biokoltillverkning

Braskamin redo.
Plåtburken fylldes med de rena spån- och hampaströrester från vår kanin (vi har sedan länge separerat rena spån från kiss-bajs-och-hö delen när vi tömmer toaletterna och eller buren). Plåtburken placerades i kaminen från början. I första försöket hade vi lite för mycket ved, så det här är försök två som väntar tills nästa gång vi eldar med lite mer lagom mängd ved.

Pyrolysen är igång

Pyrolysen har kommit igång. Nu har processen satt igång (det tog ett tag) och vi ser hur gaserna eldas upp. Locket på burken har slagit sig och det läcker gaser från under locket också, men det verkar inte ha haft någon negativ påverkan på resultatet. Här ser ni också att det är lite för mycket eld i kaminen.

Färdig biokol

Resultatet. När man inspekterar resultatet ska man lukta på det. Biokolet ska vara luktfritt. Luktar det tjära ska den in i elden igen, enligt instruktionen. Det har blivit biokol av våra spån- och hampaströrester!

Biokolet laddas med bokashivätska

Viktigt att biokolet laddas med näring innan den används för jordförbättring, annars stjäl det näring från jorden. Detta är ett bra sätt att ta tillvara vätskan från bokashi-fermenteringen under vintern då vi annars inte kan använda allt. Annars fungerar urin bra. Tidigare har jag haft en hink med spån där jag har hällt bokashi-vätskan, men det här är mycket bättre – det luktar inte.

Ett steg närmare ett välfungerande kretslopp

Att tillverka även en så liten mängd biokol ger mig en sådan makt- och frihetskänsla – att ta en restprodukt och förvandla det till någonting som gör en insats både för klimatet och för jorden i min trädgård utan att behöva lämna tomten. Ett steg närmare ett riktigt välfungerande kretslopp!

Du är kanske också intresserad i…

…ett inlägg där jag berättar hur jag fermenterar matrester med bokashi.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *