Havtorn

Havtorn med bär

Tog äntligen fram mina havtornskvistar från frysen i helgen för att plocka av bären och stoppa tillbaka dem i lite behändigare form i burk. Det finns en del jag önskar jag hade vetat om havtorn innan jag planterade dem och det vill jag berätta om här.

Havtorn – användning

Havtornskvist från frysen

Havtorn har vetenskapligt namn Hippophae rhamnoides. Havtorn odlas främst för sina bär som har högt innehåll av antioxidanter och olika vitaminer. Det är viktigt att skölja havtorn innan användning eftersom bären täcks av små fjällar som annars kan irritera halsen. Vi får ganska små mängder hos oss så de brukar vi stoppa i burkar i frysen och ta fram några bär åt gången om någon blir förkyld. Ungefär som vitaminpiller! När havtorn används på annat sätt ska de värmas så lite som möjligt för att bevara näringsinnehållet.

Havtornsté

Jag torkar också bladen och använder dem som té då även de ska ha hälsofrämjande egenskaper. Téet smakar ungefär som grönt té.

Odling av havtorn

Havtorn växer naturligt i vindpinade lägen vid kusten. Den kräver sol. Den är härdig. Den är vindtålig. Den kan växa i näringsfattig jord. Havtorn är också kvävefixerande dvs den tar in kväve från luften. Detta kväve görs sedan tillgänglig till andra växter när bladen faller på hösten eller genom rötterna. Havtorn är också torktålig. Man kan också läsa att havtorn inte gillar konkurrens. Min tolkning av detta är att den måste stå i full sol, så undvik att placera den tillsammans med någonting som kommer att skugga den på sikt.

Havtorn vass

Som namnet antyder har havtorn törnar. Storlek och frekvens av törnarna varierar mellan olika sorter men det finns alltså risk – eller möjlighet – att havtorn bildar ett ganska ogenomtränglig buskage.

Det finns en sort av havtorn som lämpar sig till formklippning, nämligen ’Hikul’. ’Hikul’ skjuter inte så mycket rotskott och ger inga bär. Viktoria Skoglund skriver om det i sin blogg Ref [2]. Övriga sorter är inte lämpliga för formklippning.

Två saker är väldigt viktigt att veta om havtorn innan du plantera den i din trädgård och det är att den skjuter rotskott och att den är vindpollinerad.

Havtorn och rotskott

Att en växt skjuter rotskott är inte enbart negativ, men i de flesta trädgårdar måste man åtminstone tänka på detta under val av planteringsplats. Om du har en vindpinad slänt där det finns problem med jorderosion så kan det vara väldigt bra att plantera havtorn. Men om planteringsplatsen ligger nära till exempel en grusväg kan det vara ett dåligt val att plantera havtorn. Det är kanske inte fullt så populärt att plantera havtorn nära gränsen till grannen heller.

I början tog jag redo på mina avklippta rotskott – de är nämligen lätta att göra nya plantor av. Nackdelen är dock att man inte kan veta om skottet kommer från honplantan eller hanplantan innan den börjar blomma. Detta leder oss in till nästa punkt om pollinering.

Pollinering av havtorn

På havtorn sitter hon- och hanblommorna på olika plantor. Man måste således köpa en eller flera honsorter av havtorn tillsammans med en hansort som passar att pollinera honsorten. Vilka sorter som är lämpliga tillsammans brukar framgå på handelsträdgården. Jag har sorterna ’Romeo’ och ’Julia’, men det har kommit många flera sorter sedan dess som till exempel är mindre kraftigväxande eller lättare att skörda. Det som är viktigt att tänka på är att, eftersom havtorn är vindpollinerad, så måste vinden blåsa pollen från hanplantan till honplantorna för att det ska bli ordentligt med frukt. Så tänk på åt vilket håll vinden blåser ifrån i din trädgård och placera hon- och hanplantorna enligt detta!

Skörd av havtorn

Den sorten vi har är pilliga att skörda direkt från busken – bären mosas lätt under processen. Därför brukar vi klippa av kvistarna som har mycket bär och frysa in dem för att senare flytta över bären till burk (detta skulle kunna ske dagen efter). Detta medför dock en nästan varannan-år skörd eftersom havtorn sätter bär på fjolårsskott.

Under beskrivningen av nyare sorter står det att de är lätta att skörda, så det kan vara väl värt att läsa på innan inköp av plantor.

Summering

Havtorn Uppsala botan

Placera havtorn så att vinden blåser från hanplantan till honplantorna. Se upp för rotskott. Annars är den väldigt bra att använda som vindskydd i full sol.

Referenser

[1] Projekt: Bär med unika smak- och hälsomervärden, EkoHavtorn

[2] Viktoria Skoglunds blogginlägg om Havtorn ’Hikul’

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *