Inga bekämpningsmedel i våra trädgårdar!

Det enskild mest effektiva sättet att gynna biologisk mångfald i din trädgård är att sluta använda bekämpningsmedel.

Den bekämpningsmedel med mest utbredd användning är glyfosat. Vi vet att glyfosat dödar all växtlighet, kan skada insekter och är giftigt för vattenlevande organismer. ”Kan skada insekter” eftersom det finns begränsad med forskningsresultat om detta. De sätt att använda glyfosat som är mest skadliga för pollinerande insekter förekommer inte i Sverige. Men i Sverige används uppemot 700 ton glyfosat. Årligen och bara här. Andra länder har mindre stränga regler och utanför EU är flygbekämpning tillåtet. Skrämmer det här dig? Mig med. Ställd inför sådana siffror kan det kännas hopplöst. Vad gör det för skillnad vad jag gör i min trädgård? Men det gör skillnad. Varenda kvadratmeter av giftfri mark där det finns mat och boplats för insekter och där det INTE läcker ner rester av bekämpningsmedel i grundvattnet gör skillnad. Där finns det en fristad för våra insekter, våra bin, de som vi inte kan överleva utan.

Vi måste skydda våra insekter!

Vi måste skydda våra insekter!

Vad medför detta? Det betyder framförallt att vi aldrig ska använda en produkt som heter Roundup. Inte i trädgården och inte på hårdgjorda ytor. Roundup innehåller glyfosat. Men det finns en till produkt som innehåller glyfosat där det verkar vara ett större motstånd när man ställer sig emot dess användning. Den produkten heter, märkligt nog, Ecoplug och används för att ta död på sly när träd fälls eller i häckar. Motståndet verkar bero på att det är lite mer arbetskrävande att bli av med sly på andra sätt. Men det är värt arbetet!

Andra mindre skadliga sätt att motverka sly finns. Dessa har jag läst om, men har inte provat själv. Huvudingrediensen är tid och envishet:

 • Ringbarka slyet och låt det står tills det dör
 • Borra fullt med hål – det får gärna stå vatten i hålen. Klipp allt som kommer till våren.
 • Stryp ljuset – dra någonting tjock och svart över stubben och fästa så tätt mot marken du kan.

Läs hela SLUs information om bakgrund om glyfosathur farligt är glyfosat och glyfosat i svenska vatten.

Dela till dina vänner…

4 Kommentarer

 1. Kalle Sjögren

  Round-up innehåller även ett annat gift, Bifenol A, som vid en enda kontakt BEVISATS kunna ge Parkinson, livslång neurologisk sjukdom. Troligen är den även cancerogen och ger hormonstörningar. Det är ofattbart att Monsanto bara får fortsätta, år efter år! Vanlig ättika går alldeles utmärkt som ersättare, finns att köpa i större dunkar.

  Svara
  • Nicky English

   Hej Kalle,
   Tack för informationen. Det är fruktansvärt alla kemikalier som tas fram och godkännas ända tills det går att bevisa att de är farliga (och tyvärr ännu längre än så). För att inte tala om effekten på naturen (jag menar att vi ingår i naturen också) när allting blandas ihop.
   Tack för att du engagera dig!
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara
 2. Johan

  Hej!
  Tack för att du tar upp detta ämne.
  Jag har på senare tid tagit del av den amerikanska läkaren Zach Bush som förlöser kring riskerna med denna typ av bekämpningsmedel. Det är fullständigt alarmerande!
  Ofattbart att vi i är försiktiga, det handlar ju om att vi och våra barn får i sig dessa gifter. Varför inte vara förbjuda och vida försiktighetsprincipen?!
  Fråga: hur kan man engagera sig för att få en glyfosat fri kommun och land?
  Kan rekommendera: https://nontoxicneighborhoods.org/
  Mvh
  Johan

  Svara
  • Nicky English

   Hej Johan,
   Tack för din kommentar och tack för tips om Zach Bush och non toxic neighborhoods länken – den var ny för mig. Ibland känner jag mig ganska uppgiven kring alla gifter som får användas och hur mycket pengar företagen gör från dessa gifter. Förvirrad också kring exakt vad som gäller. Det verkar dessutom vara en blandning i trädgårdsbranschen mellan de (som jag) som är absolut emot glyfosat och andra som verkar tycka att dess användning är befogad.
   Jag vet inte hur man kan engagera sig för att få en glyfosat fri kommun och land om inte EU förbjuder det. Jag läste just på Kemikalieinspektions hemsida om status med glyfosat, och 2021 verkar vara ett viktigt år då EU håller på utvärdera om glyfosat ska godkännas i ytterligare 5 år efter 2022. Första utvärdering är planerad att vara klart i juni. Att stödja Naturskyddsföreningen verkar vara en bra idé, om de har planer på att göra någonting i år vet jag inte. Det är delvis därför jag håller på med det jag gör. Man kanske inte kan stoppa jättarna som vill tjäna sina pengar till varje kost men det kanske går att vara en av många som håller på på gräsrots nivå och kämpa för att hjälpa biologisk mångfald i våra trädgårdar (genom, bland annat, att inte använder kemikalier). På Naturskyddsföreningens hemsida i en artikel från 2017 står det ”Svenska Kemikalieinspektionen har nyligen föreslagit ett totalförbud av glyfosat för trädgårdsbruk.” Den länken fungerar inte. Undrar vad som hände? År 2000 verkar det som om kemikalieinspektionen försökte införa ett två dagars utbildning för att kunna köpa produkter med glyfosat för trädgårdsbruk i syftet med att minska förbrukningen. Så på något sätt känns det som om Kemikalieinspektionen är inte riktigt med på godkännande av glyfosat.
   Förlåt att det blev ett väldigt långt svar utan att riktigt kunna ge ett bra svar.
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *