Insektshotell kan skapas för att passa varje trädgårdsdesign – Lyxmodell för framförallt solitärbina.

Årets insektshotellbyggande fortsatte med en lyxmodell. Jag ville ha tre insektshotell från samma trästock som skulle stå där i entréplanteringen och smälta in men ändå se skulpturala ut. Så här gjorde vi…

Trästocken som fanns tillgänglig var av ek. Hotellen blev lite åt det tunga hållet, men å andra sidan kommer de inte att ruttna så fort.

Ett ekstock ska bli tre insektshotell

Som vanligt var det Robert som höll i motorsågen. Mitt jobb var att hänga i yxan för att försöka hålla stocken stabil medan de blivande taken sågades bort.

Blivande insektshotell med första snitt sågad

Nu med material till tak samt en plan framsida att borra hål i.

Tre insektshotell under konstruktion

Hotell och tak delades i tre delar.

Hål borrades i tre olika storlekar, en storlek per hotell – det är tydligen segregering som gäller här. Så här i efterhand kan jag också tycka att jag la lite väl mycket hopp om att få hushumlan att övervintra genom att välja 16mm hål till ett helt hotell (med tanke på att i mitt tidigare projekt med insektslägenheter, som beskrivs här fanns också en lägenhet med 16 mm hål). Förra året hade vi faktisk ett humlebo i ett hörn av huset, som troligen var hushumlor, så jag har stora förhoppningar att de är inte alltför långt borta.

Benen består av 3 stycket armeringsjärn per hotell, som vi fick kapa till rätt längd. Taken fästes med spikar och placerades för att få en överhängande del på framsidan där det gick.

Insekthotell på plats i trädgården

Här är bihotellena på plats i trädgården.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *