Att vara tillsammans – trädgårdsdesign Steninge

Familjen önskade sig en trädgård att uppleva med alla sinnen, en trädgård att vistas i – att plocka blommor, bär och frukt, hoppa studsmatta och leka kurragömma. En trädgård där barnen kan lära sig om hur det blir mat från ett frö och om att insekterna är en del av kretsloppet. De vill skapa fina minnen av att vara tillsammans.

Illustrationsplanen

Eftersom trädgården är så pass liten finns det väldigt begränsad nytta med en gräsmatta – det finns ändå inte tillräckligt utrymme för bollspel. Utan gräsmatta får man plats med förvånansvärt många buskar, träd, perenner och vårblommande lökar. Det blev en böljande gång genom en spännande trädgård med många bra platser att leka kurragömma i. Det roliga var att, så snart vi hade märkt ut huvudgången med rep och tältpinnar, började barnen springa och utforska den.

Den här tomten har även en utmanande del på baksidan med branta stödmurar i två nivåer för att komma ner till skogen. Där kommer byggas en trappa för att göra det lättare att komma ner och komma åt de olika nivåerna. På den översta nivån kommer det planteras lite högre bärbuskar så man kan plocka bär i bekväm höjd när man står uppe i trädgården. På den nedersta nivån finns plats för en liten köksträdgård som man kan sköta från den lägsta marknivån, med hjälp av en pall tills man når upp själv. Närmast huset på baksidan är det mycket skugga så där får man plats med ett cykelförråd och minibastu utan att ta plats från växterna.

Den här lilla trädgården kommer att vara en oas för biologisk mångfald med en mängd av olika blommor från tidig vår fram till höst och mat och boplatser till både insekter och fåglar.

Trädgården designade jag tillsammans med Stina Englund, som driver Stinas Trädgårdshjälp.

Familjen kommer anlägga själva i etapper.

Få hjälp med din trädgård

Vill du ta hjälp av Grubby Gardens att skapa din trädgård? Kontakta mig gärna så kommer vi tillsammans fram till ett upplägg för trädgårdsdesign eller rådgivning som passar just dig.