Harmonisk trädgård i samklang med naturen

Den här trädgården i Sigtuna består av en brant sluttning hela vägen från norr till söder. På grund av detta  skapade en tidigare ägare den enda plana delen närmast huset med hjälp av stödmur. Vår kunden vill ha en trädgård som ger samma lugn och harmonisk känsla som ofta upplevs med asiatiska trädgårdar. Men han vill uppnå den känslan med ett varierande uttryck – inte bara med material som påminner om asiatiska trädgårdar.

Harmoni i trädgården när den är en förlängning av huset

Hjärtat i trädgården kommer vara umgängesområdet närmast huset. Familjen når altanen direkt från köket. Och en kort tur över gräsmattan leder till ett spabad för lek, avslappning och kontemplation av den underbara utsikten över Mälaren.

Gränsen mellan inne och ute suddas bort - man kommer ut till altanen direkt från köket. Detaljer från inomhus speglas utomhus. Detta gör det lättare att ta första steget ut i den harmoniska trädgården.

En bra trädgårdsdesign suddar bort gränsen mellan inne och ute.

I det här fallet kommer man ut till altanen direkt från köket. Vi har även jobbat med estetiska detaljer för att förstärka känslan av att altanen är en förlängning av huset.  Plankorna på altanen, och trappstegen mellan de olika nivåer speglar exakt hur detta har gjorts in i huset. Vi valde dessutom bredare plankor för att upprepa de breda plankor som används in i huset. Sådana detaljer skapar en harmonisk helhet.

Naturen får ta plats i en harmonisk trädgård

Ibland handlar en hållbar trädgårdsdesign lika mycket om vad man väljer att låta vara som om vad man lägger till (eller tar bort). Så rådjuren kommer kunna fortsätta gå sin väg i skogen bakom huset bland fallna löv och vårblommor. Och myrorna, som har intagit slänten till höger om entrétrappan, får vara kvar i fred från insektsgift. Där kommer vi snygga till och komplettera den lavendel och kungsmynta som redan trivs i den torra miljön i slänten. Även bina och fjärilar kommer uppskatta denna slänt!

Rådjuren kommer kunna fortsätta gå sin väg i skogen bakom huset bland fallna löv och vårblommor med denna trädgårdsdesign som eftersträvar att vara i harmoni med både naturen och familjens liv.

Rådjuren kommer kunna fortsätta gå sin väg i skogen bakom huset bland fallna löv och vårblommor med denna trädgårdsdesign som eftersträvar att vara i harmoni med både naturen och familjens liv.

Yin-yang formerna upprepas med böljande former längre ut i trädgården

I det här projektet har jag arbetat tillsammans med den fantastiska Stina Englund från Stinas Trädgårdshjälp. Det var Stina som hade den underbara idén att utgå ifrån de traditionella yin-yang formerna i spaområdet. Vi har dessutom upprepat de böljande formerna, fast på ett mer avslappnat sätt, på andra platser i trädgården. Vi jobbar även med kontraster. Kontraster mellan vild och livfull kontra återhållsam och lugn. Och mellan tät och privat kontra transparent och öppet. Både repetitionen och kontrasterna bidrar till att skapa den harmoniska känslan i trädgården.

Spaområdet med sina harmoniska ying-yang former kommer kännas skyddad och privat samtidigt som den som badar har en vacker utsikt över Mälaren.

Spaområdet med sina harmoniska ying-yang former kommer kännas skyddad och privat. Den som badar har samtidigt en vacker utsikt över Mälaren.

Illustrationsplanen av den harmoniska trädgården fungerar som en karta över trädgårdsdesignen

Illustrationsplanen fungerar som en karta över trädgårdsdesignen.

Kunden kan använda illustrationsplanen för att referera till växtpresentationen och de andra ritningar och 3d-vyer. På så sätt är det lätt att få ett helhetsperspektiv på hur trädgården kommer se ut.

Stegvis anläggning och plantering

Kunden anlägger trädgården stegvis. Altanen kom på plats redan sommaren 2020. Spabadets ankomst är planerad till februari 2021. Och Stina och jag kommer plantera första delen av tomten i två etapper under våren och hösten 2021. Bilder tillkommer allteftersom vi gör framsteg (givet att vi kommer ihåg att ta kort…)!

Få hjälp med din trädgård

Vill du ta hjälp av Grubby Gardens att skapa din harmoniska trädgård (som kan också vara surrande, kvittrande, prasslande och ätbar)? Kontakta mig gärna så kommer vi tillsammans fram till ett upplägg för trädgårdsdesign eller rådgivning som passar just dig.