I harmoni med livet – Trädgårdsdesign Vaxholm

I det här projektet var nästan alla fasta konstruktioner redan på plats men familjen kände att tomten var kal och utsatt med både insyn och vind. De vill boa in sig mer och få en personlig trädgård samtidigt som de ville att den skulle reflektera deras kärlek för djur och insekter, dofter och mat. De vill även mjuka upp intrycket från deras nybyggda poolterrass.

Illustrationsplaner Trädgårdsdesign Vaxholm

Det behövdes två illustrationsplaner för den stora tomten.

Huset är en återuppbyggd jordbruksfastighet från 1800-talet. Bilder från 1938 visar att den södra delen av tomten då användes som kohage! Det finns några riktigt fina gamla fruktträd och familjen har även börjat förnya fruktträdsbeståndet genom att bland annat plantera en rad med fruktträd längs en slänt som separerar två nivåer i trädgården. Tomten är i övrigt väldigt kuperad framförallt i området där alla byggnader finns, antagligen för att man förr i tiden undvek att bygga på bästa odlingsmark.

Idékollage för temat "i harmoni med livet"

Idékollage för temat ”i harmoni med livet”

Temat blev ”i harmoni med livet” där temabäraren lyder så här

  • Huset och trädgården omfamnas av växtligheten – genom volym, höjd och att ta i lite extra med varma accentfärger. Vi valde att ta ut alla svänger med riktigt stora planteringar för att balansera terrassen och att omfamna huset och terrassen med träd, buskage, klätterväxter och häck i olika konstellationer.
  • Doft, vindskydd, insynsskydd, skönhet och ätbart placeras utefter hur familjen lever sitt liv. Vi tittade på hur familjen använder tomten och de olika delarna av terrassen och hur de rör sig sommar och vinter. Till exempel infogade jag vinterdoft och skönhet i form av en hybridkejsarolvon ’Dawn’ på en skyddad plats där familjen passerar varje dag även på vintern. En kryddspiral placeras så att doften bärs med vinden till matplatsen. Det är också praktiskt att placera kryddor i närheten av det blivande uteköket. Stora sjok av lavendel placeras i direkt anslutning till en stig av stegstenar – så att doften frigörs när man går längs stigen.
  • Harmoni med naturen – insektsväxter, skydd för småfåglar och en vårdad vild del. Både människan och insekter vill ha blommor under hela säsongen. Det är särskilt viktigt att säkra blomning tidig vår vilket i det här fallet görs med bland annat dvärgrödvide, blåbärstry och krokus.
  • Harmoni med husets ålder och stil – växter som kan ha funnits i en äldre trädgård, med inspiration från Linnés Hammarby och Karin Larssons Sundborn. Även en vinkning åt det jordbruksförflutna med en humlegård och bärbuskar tillsammans med rosenträdgården nere på ängen.
  • Harmoni med husets färg. Här fanns tillfälle att göra trädgården riktigt personlig. Harmoni kan betyda olika saker för varje person. I det här fallet vill kunden lyfta fram de varma tonerna i den traditionella faluröd färgen. Det gjorde jag genom att använda den röd-rosa-orange färgskalan i skiftande kombinationer på olika delar av trädgården, i kombination med en lugn bas av grön, grå-grön och blålila, även de i olika kombinationer.
3D vyer

Ibland kan det även vara värdefullt att beställa 3D vy(er) om du vill få förståelse för hur trädgården kommer att se ut om några år.

Få hjälp med din trädgård

Vill du ta hjälp av Grubby Gardens att skapa din trädgård? Kontakta mig gärna så kommer vi tillsammans fram till ett upplägg för trädgårdsdesign eller rådgivning som passar just dig.