Plats för livet – trädgårdsdesign Vaxholm

Med barnen utflugna och många idéer, vill familjen ha hjälp att få till en plan att jobba vidare med för trädgården. Kunden gillade idéen med den intensiva kreativitet som kommer med vår Garden Express tjänst, även om trädgården var så pass stor och hade många nivåskillnader att vi visste vi inte skulle hinna mycket mer än själva stommen och formerna under vår arbetsdag. Garden Express är en tjänst där två trädgårdsarkitekter tar fram trädgårdsdesignen under en dag på plats i trädgården (och i huset). Den här trädgården designade jag tillsammans med Camilla Carling, som driver Gardens by Carling.

Familjen vill ha många olika rum i trädgården – plats att välkomna vänner och familj för stora fester såväl som för mysiga middagar, men också olika rum där man kan komma undan och ha tid för sig själv, och ställen där det är lätt att slå sig ner för informella kaffestunder. De vill förbereda för ett eventuellt framtida behov av att kunna hyra ut gästhuset och trädgården måste vara lättskött, även för någon som har problem med knän eller rygg.

Illustrationsplanen

Trots att vi knappt hann diskutera växter under dagen så var det givet för den här familjen att trädgården också ska erbjuda mat och boplats för insekter och fåglar – bland annat planeras en mångfald av fruktträd och bärbuskar, en äng, en bi- och fjärilsrabatt i solen och flera olika blommande buskar och klätterväxter.

Kunden ombesörjer detaljplanering och anläggning själv och detta kommer ske successivt. Först ut är altanen på västra sidan som har byggts ut och formats efter berget som finns i det södra hörnet.

Vissa bilder är kundens egna.

En nästan före-bild när anläggningsjobbet hade precis börjat

En nästan före-bild när anläggningsjobbet hade precis börjat. Från början var altanen mycket mindre och det fanns en svåranvänd yta mellan den gamla altanen och ett antal planteringslådor.

Den nya altanen sträcker sig hela vägen till planket och formar sig runt berget så att hela ytan nu kan nyttjas fullt ut.

Familjen har med enkla medel skapat olika mindre ”rum” på den stora altanyta.

En annan vy av pergolan

En annan vy av pergolan

L-formade pergola runt trädet

Efter noga eftertanke valde familjen att flytta den blivande pergolan till den södra kanten av altanen där den får mer plats och kan forma en L-form runt trädet. Pergolan bygger därmed en del av staketet så småningom. Familjen lade ner väldigt mycket tid och engagemang för att välja rätt träd till altanen. Till slut föll valet på en jasmintry, Heptacodium miconoides. Jasmintry blommar med vita, doftande blommor i slutet av augusti och framåt. Den är vackra vasformade och flerstammig – perfekt för att hänga lyktor i för festliga tillfällen. Den får vackra höstfärger och den producerar inga frukter som skulle kunna skräpa ner eller missfärga altanen.

Få hjälp med din trädgård

Vill du ta hjälp av Grubby Gardens att skapa din trädgård? Kontakta mig gärna så kommer vi tillsammans fram till ett upplägg för trädgårdsdesign eller rådgivning som passar just dig.