Slottsträdgård – Trädgårdsdesign Haninge

Kunden önskade helt enkelt en slottsträdgård som även hade känslan av en hemlig trädgård. Vi utgick ifrån den dubbla altandörren som leder ut till sällskapsdelen av trädgården och arbetade med både symmetri och asymmetri. Det blev en strikt barock stil närmast huset och en böljande park längre bort.

Det finns också en del som är designat i formen av en traditionell köksträdgård men som innehåller främst prydnadsväxter som också är ätbara. Ätbara perenner är ett perfekt sätt att kunna skörda några blad, blommor eller bär utan att behöva skapa en fullfjädrad köksträdgårdsodling.

Den här trädgården designade jag tillsammans med Camilla Carling, som driver Gardens by Carling, med vår Garden Express tjänst. Garden Express är en tjänst där två trädgårdsarkitekter tar fram trädgårdsdesignen under en dag på plats i trädgården (och i huset). Det blev en kreativ och intensiv dag och kunden blev väldigt nöjd.

Kunden anlägger själv trädgården successivt och har redan börjat med inramningen. Bilder följer så småningom.

Funktionsplan

Funktionsplan. Jag tar alltid fram en funktionsplan som ett första steg i mina designprojekt så väl som en del av en Garden Express – det är ett utmärkt sätt att se till att jag har förstått alla önskemål och det hjälper också kunden att tänka igenom alla sina idéer genom att få allting i en grov plan.

Illustrationsplan

Illustrationsplan. I en Garden Express gör vi oftast idéskissar i själva trädgården med hjälp av rep och tältpinnar. Här är den slutgiltiga illustrationsplanen.

Kunden får även en enkel växtlista och i det här fallet räcker det gott för kunden att gå vidare och plantera karaktärsväxterna. En enkel växtlista är en växtlista där man bara får en lista av växterna med svenska och vetenskapliga namn. I en fullständig växtlista som kommer längre fram i projektet när vi börjar titta på detaljerad planering får man även information om hur många av varje växt behövs, vilken storlek ska köpas, vilket planteringsavstånd ska användas och eventuella anmärkningar som behövs för den som ska utföra anläggnings eller planteringsjobbet.

Hur kan man gynna biologisk mångfald i en sådan striktformade trädgård? I det här fallet föreslog vi att ett område i den bortre del av trädgården görs om till äng. Blommande buskar och träd producerar en stor mängd blommor som uppskattas av pollinerare. I den här trädgården har vi buskar/träd och en klätterväxt som blommar från maj till september. Blomningstiden förlängas av tidigblommande vårlökar såsom pärlhyacint.

Få hjälp med din trädgård

Vill du ta hjälp av Grubby Gardens att skapa din trädgård? Kontakta mig gärna så kommer vi tillsammans fram till ett upplägg för trädgårdsdesign eller rådgivning som passar just dig.