En liten sluttande tomt får en trädgårdsdesign

Även en liten trädgård kan ha sina utmaningar – särskilt när tomten består av en brant sluttning. I den här trädgården hade kunden tröttnat lite på de ganska svåra förhållandena som kommer med en brant sluttande skogstomt. Dessutom hade vissa växter blivit enorma och börjat ta stor plats på ett okontrollerat sätt medan andra levde en tynande tillvaro.

Inspiration från ett vykort

Kunden vill ha en trädgård med olika höjdpunkter som inspirerar till promenader runt trädgården.

Inspirationen till denna trädgårdsdesign kom från ett vykort.

Inspirationen från ett vykort

Inspirationen till denna trädgårdsdesign kom från ett vykort som kunden visade mig. Vi skapar olika ”busshållplatser” i trädgården med inspiration från färg och känsla i de olika små bilderna på vykortet. Dessutom är det riktigt spännande att få inspiration från bilder och föremål som egentligen inte är trädgårdsrelaterade! Att den här liten trädgård är så brant sluttande innebär att man definitivt ser inte hela trädgård på en gång. Och detta gör det väldigt lätt att skapa olika fina överraskningar här och var!

Illustrationsplan för denna liten sluttande trädgård.

Illustrationsplanen.

En spång med tillhörande liten sittplats tillkommer i anslutning till den befintliga planteringen vid balkongen. Då blir det lättare att ta sig från den ena sidan av tomten till den andra. Och med hjälp av trästockar skapar vi vindlande gångvägar däremellan. Relativt höga perenner i planteringen nedanför spången kommer ta bort känslan av att man går på en höjd – vilket är någonting man behöver ta hänsyn till om man vill plana ut någonting på en brant sluttande tomt. Det vill säga, om du gör en yta i trädgården plan, behover du tänka på att du kommer uppleva fallhöjden ner till nästa nivå som större.

Busshållplatser

Ett exempel på en av ”busshållplatserna” med röd- och grönbladig berberis

Ett exempel på en av ”busshållplatserna”.

Kunden kommer bygga en mindre terrassering (med stenar från platsen) runt en hästkastanj som de har dragit upp från frö och som mår inte riktigt bra i slänten. Dessutom har rådjuren skadat trädet. Tanken är att terrasseringen med tillförsel av jord gör att lite mer vatten kommer hästkastanjen tillgodo. Vi planterar även en rödbladig och en silvergrönbladig berberis på denna lilla terrass intill trädet – i hopp om att rådjuren blir mindre sugna på att feja sina horn i närheten av de torniga berberisbuskarna! Ser du varifrån inspirationen kom? Funktion och estetik går hand i hand.

En rhododendronbusshållplats.

En rhododendronbusshållplats.

Kunden har redan en Rhododendron ’Grandiflora’ som behöver flyttas till en bättre plats. Med rödblommigt sällskap påminner den om en bild på vykortet.

En rosa busshållplats med hybridkejsarolvon och befintlig flocknäva

En rosa busshållplats

Vi placerar vinterblommande hybridkejsarolvon i ett hav av flocknäva (befintliga) precis där familjen kommer se den varje gång de kommer hem eller rör sig i trädgården.

Busshållplats som speglar ett glas rödvin på en svartvit rutig duk i ett rum med gula väggar.

Den här är nog min favorit busshållplats!

Kunde inte motstå att visa den här busshållplatsen också, även om jag har inga egna bilder på pionerna. Den svartvit rutig bordsduk speglas av vitbrokig kornell, medan vinet och den gula väggfärg tas upp i den kort och intensiv blomning av luktpioner ’Buckeyye Belle’ och ’Claire de Lune’ med vintereko från kornellens röda skott.

(Tips: på perenner.se finns fina bilder på dessa pioner, luktpion ’Buckeye Belle’ och luktpion ’Claire de Lune’)

Äng och odling på en liten sluttande tomt

Självklart blir det äng även i den här trädgården (det hade kunden bestämt innan jag ens kom dit). Ängen kommer lockas fram stegvis på den västra sidan av tomten, både genom att börja sköta det området som äng men också genom att rensa grässvålen från olika fläckar och så ängsfröer. Kunden kommer dessutom prova att så ängsskallra som är en halvparasit på gräs och har visat sig vara ett effektivt hjälpmedel för att etablera äng. Ängsskallra borde trivas i den väldränerad miljö skapad av en sluttning.

Så småningom tillkommer en inhägnad odlingsbur med upphöjda bäddar i terrasser. Det finns även fördelar med en liten sluttande tomt!

Så småningom tillkommer en inhägnad odlingsbur med upphöjda bäddar i terrasser.

Vi leder regnvattnet från hustaket ner till en vattentunna placerad nära odlingarna. Genom att placera regntunnan på en högre nivå än högsta odlingsbädden, koppla en slang till regntunnan får man hjälp av självtryck för bevattning i odlingsburen. Det kan vara en fördel att ha en sluttande tomt!

Små terrasser på den sluttande tomt

Vy av hela den liten sluttande trädgården.

Vy av hela den liten sluttande trädgården.

Kunden kommer bygga små terrasser för att underlätta växtetablering där ”busshållplatserna” är branta. När man gräver i en stenig skogstomt brukar man ju hitta en hel del stenar – dessa kommer vi återanvända som rabattkant både för att hålla jorden på plats där det är brant och även för att bygga upphöjda bäddar där marken lutar mindre. Utöver detta kommer odlingsburen och en lite större bädd på västra sidan byggas i trä.

Personlig trädgård

Som du ser kommer den här lite sluttande trädgården bli en väldigt personlig plats – nästan som om man behöver nyckeln till en gåta för att förstå den fullt ut. Men med en genomtänkt plan blir det lätt för familjen att anlägga stegvis och njuta i sin trädgård ända från början och allteftersom de olika busshållplatserna kommer till. Vi kommer plantera första etappen våren 2021. Och som med alla projekt tillkommer före- och efterbilder så småningom.

Få hjälp med din liten sluttande trädgård

Vill du ta hjälp av Grubby Gardens att skapa din surrande, kvittrande, prasslande trädgård på en liten sluttande tomt? Kontakta mig gärna så kommer vi tillsammans fram till ett upplägg för trädgårdsdesign eller rådgivning som passar just dig.