Skönheten och odjuret…

Beauty lives on the border between the wild and the controlled

”Beauty lives on the border between the wild and the controlled” kan översättas ungefär till ”skönhet finns på gränsen mellan det vilda och det kontrollerade”. Orden skrevs av Sarah Raven i boken ”Sissinghurst. Vita Sackville-West and the creation of a garden.”
Jag tror att Sarah Raven syftar till Vita Sackville-Wests otrolig talang för att skapa till synes vilda och naturliga planteringar inom strikta ramar av murar och klippta häckar och att fylla alla möjliga fickor med växter så att det skulle kännas som att det hade alltid varit så. Under den tiden Vita Sackville-West levde och verkade i med hårt tuktade och formella rabatter var detta synsätt nästintill revolutionär.

Sarah Ravens ord fick mig att tänka på vårt starka behov av en närmare kontakt med naturen. Nuförtiden hör hårt tuktade rabatter till det ovanliga i våra trädgårdar, så gränserna har kanske förflyttats. Finns skönhet idag på gränsen mellan det kontrollerade som vi planterar i våra trädgårdar och det vilda i form av biologisk mångfald som bjuds in på många olika sätt?

Vad är vackert för dig?

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *