Spenatskräppa – en gigant bland spenater

Spenatskräppa är en till av de mer grönsakslika fleråriga grönsakerna. Med det vill jag säga att den hör nog inte till de lättaste växer att placera i en prydnadsträdgård. Men den är robust och lättodlad och ger gott om ätbar bladmassa relativt tidigt på säsongen. Här kommer mer information om spenatskräppa samt några tankar kring placering av den i trädgården.

Spenatskräppa kan skördas i april

Spenatskräppa i april

Odling av spenatskräppa

Spenatskräppa, som har det latinska namnet Rumex patientia, vill växa i någorlunda fuktighetshållande jord i full sol eller halvskugga. Jag gillar ju att stresstesta mina växter (de jag har många av åtminstone), och det exemplaret som hamnade mer skuggigt hos mig tynade bara bort. Jag har inte hittat fröer av spenatskräppa till salu, men har köpt mina plantor av Skogsträdgårdsbloggen (se ref [3]). När man väl ha ett par plantor är det väldigt enkelt att få fler genom att samla fröer. Vill du inte att spenatskräppan ska fröa av sig på plats bör du nog klippa av blomstjälken i god tid. I år har jag sått egensamlade fröer av spenatskräppan för första gången. Jag brukar använda värmematta när jag odlar perenner från frö, och har fått ca 50% grobarhet inom två veckor.

Hur jag gjorde: förkultiverades inomhus i såjord; täcktes knappt med perlit (sand går också bra); täckte krukan, eller pluggboxen, med plast som har lite lufthål. Februari-mars brukar rekommenderas för förkultivering. Plantera om i näringsrik jord när fröplantorna är stor nog att hantera och plantera ute när frostrisken är över. Jag skördar ingenting första året utan låter växten etablera sig ordentligt.

Att skörda och äta spenatskräppa

Det är bladen på spenatskräppa som man skördar och äter tillagad. Den är en vårprimör med något syrlig smak och blir hos mig i Vaxholm (zon 2/3) skördeklar under april. När blomställningen börjar utvecklas försämras smaken. Hos mig, där det är lite åt det torra hållet, dör spenatskräppan ner under sommaren för att återkomma på ett mer blygsamt sätt framåt hösten. I år ska jag plantera den på min kolonilott för att se hur den beter sig när jorden är betydligt mer fuktighetshållande. Precis som vanlig spenat och mangold innehåller spenatskräppa oxalsyra.

Spenatskräppa i blom

Spenatskräppa i blom

Spenatskräppa i trädgården

Spenatskräppa är svårplacerad i en prydnadsrabatt. Den kräver en del plats och bladen blir på försommaren enormt stora, kanske 30cm långa, och ganska många. Blomställningen blev hos mig ca 1m hög under den torra sommaren 2018, men jag har läst rapporter om 150cm till 2m höga blomställningar hos andra. Lägga man till det faktum att bladen har en tendens att tyna bort under sommaren och att man bör klippa bort blomställningen om man inte vill att den ska fröa av sig, så blir det ett ganska stort hål i rabatten under en period. Möjligen skulle det fungera att kombinera spenatskräppan med en ganska rejäl och solälskande sort av funkia, som till exempel doftfunkia, Hosta ’Royal Standard’, eftersom funkia kommer upp relativt sent på våren.

Summering

Inte världens vackraste växt och lite svårplacerad om den ska rymmas i en prydnadsrabatt, men spenatskräppan är lättodlad och ger bra skörd tidigt på säsongen utan nämnvärd ansträngning från trädgårdsägaren.

Referenser

[1] Som alltid, bästa boken om ätbara perenner i vårt klimat: P. Weiss, A. Sjöberg, D. Larsson ”Fleråriga Grönsaker”.

[2] Spenatskräppa, och många andra ätbara fleråriga växter beskrivs också i den mer omfattande och djupdykande boken ”Skogsträdgården. Odla ätbart överallt” av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg.

[3] Återigen Philipp Weiss som under Skogsträdgårdsbloggen driver också en liten plantskola där det brukar gå att köpa plantor av bl.a. spenatskräppa https://skogsträdgården.stjärnsund.nu

Dela till dina vänner…

8 Kommentarer

 1. Monica Kolm-Sandström

  Låter spännande – men var finns fröer??? Googlar och letar men hittar inte – har du?

  Svara
  • Nicky English

   Ursäkta fördröjning med svaret – jag såg din kommentar först nu. Jag har fröer som jag samlade förra året. Du kan få ett gäng. Om du maila dina detaljer till nicky@tradgardsdesignmedgrubbygardens.se så skickar jag fröerna.

   Svara
 2. Birger Stenemo

  Hej
  Läste ditt inlägg om Spenatskräppa och såg att du lovade en av dina läsare att skicka lite frö till denna perenna växt.
  Jag håller själv på att (i liten skala) börja odla perenna grönsaker som Gode Henrik, Luftlök, Piplök, kajp och Ramslök.
  Det skulle vara oerhört intressant att testa Spenatskräppa. Det är väl för sent denna säsong, men det kommer en vår nästa år också.

  Är det möjligt att få köpa frö till Spenatskräppan?

  Svara
  • Nicky English

   Hej Birger,
   Självklart kan du få fröer till spenatskräppa. Jag mailar dig!

   Svara
 3. Rosita Axelsson

  Spenatskräpp, Ryssgubbe, Planta el frön – finns inte här vad jag kan hitta. Finns de fler sorters ormrot än den stora ??, Vi har en oanvänd dunge en bit från huset – där ska allt stort o spridande hamna.

  Svara
  • Nicky English

   Hej Rosita,
   Stor ormrot, Bistorta officinalis är den enda ormrot med ätbara blad som jag kan hitta information om. Ryssgubbe klassas som ogräs (och potentiellt invasiv främmande art) så den är nog snäppet värre än stor ormrot (som även den klassas som potentiellt invasiv främmande art) och jag tror inte det är önskvärt att plantera in den medvetet. Vad jag vet spridas stor ormrot med utlöpare hellre än med fröer så den kan hållas i schack om den planteras i ett område där spridningen kan begränsas på något sätt. Jag skickar en epost till dig om spenatskräppa.
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara
 4. Sara

  Hej Nicky! Tack för flera intressanta blogginlägg. Jag har fått upp ögonen för ätliga perenner och har nu landat in hos dig flera gånger. Jag ser i kommentarsfältet ovan att du tagit egna frö av spenatskräppa, kan jag också få köpa några? Varma hälsningar, Sara

  Svara
  • Nicky English

   Hej Sara,
   Jag säljer inte, men delar gärna med mig av fröer. Jag mailar dig!
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *