Grubby Gardens Strategi

Grubby Gardens strategi. More beauty. More bugs. Less stress

I januari 2019 utmanade jag mig själv att summera Grubby Gardens strategi i tre ord (mer eller mindre!). Så här blev det. Det är ledord för vad jag vill hjälpa mina kunder med, vad jag vill gör i mitt eget liv, och vad jag vill åstadkomma i alla kontakter som Grubby Gardens är lycklig lottade att ha. Jag inser nu att det är en strategi för livet, inte bara för 2019, så här kommer den igen – Grubby Gardens strategi!

More beauty

Rostig groda - skönhet är högst individuellt

Mer skönhet. Jag valde med avsikt en bild som nog inte faller alla i smaken. Just den här rostiga grodan bär med sig fina, personliga minnen och därför pryder den sin plats hos mig. Vad som anses vackert är individuellt för varje person. Grubby Gardens vill ta hänsyn till dina unika drömmar och önskemål för att skapa en trädgård som är vacker och speciell för dig.

More bugs

Vägavskiljare av sedum. Vår mångfaldsmotorväg kommer att vara betydligt vackrare!

Flera insekter. Jag har velat fram och tillbaka. Ska jag skriva ”more bugs” eller ”more bees”? Bina är jätteviktiga. En tredjedel av vildbiarterna i Sverige är utrotningshotade. Vi behöver bina för vår överlevnad. De är lite gulliga och gosiga på bild också. Lite mer attraktiv helt enkelt än om man tänker på insekter i stort. Då kanske folk tänker på myggor, getingar, myror och fästingar – usch! Vem vill ha en trädgårdsarkitekt som hjälper sådana insekter?

Men, vi behöver alla insekter, alla arter av både växter och djur – vi behöver en biologisk mångfald i balans. Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare ger en väldigt bra förklaring av varför biologisk mångfald är så viktigt i en podcast [1]. Hon säger ungefär så här (ev. felaktigheter är mina):

”Vi är beroende av att ekosystemet fungerar och ekosystemet består av en mängd olika arter, både växter och djur, som är beroende av varandra i ett väldigt sinnrikt system. Det är därför hotet mot biologisk mångfald är så allvarligt. Det handlar bland annat om att arter försvinner. Man kan tänka att en groda mer eller mindre spelar ingen roll, men alla arter är inbyggda i ett väldigt avancerat system så om några arter försvinner då påverkas hela systemet.”

Jag lovar dig att vissa insekter kommer oavsett vad du gör i din trädgård – oftast de du inte vill träffa. Målet för mig är att försöka uppnå balans. Ja, jag klämmer ibland ihjäl några kålfjärilslarver, klipper itu mördarsniglar eller spolar bort (med vatten) bladlöss när de har blivit alldeles för många på mina starkas rosor. Men jag kanske istället borde fråga ”vad är det för fel i min trädgård som gör att det har uppstått ett problem?”. Svaret är nästan alltid att det är för lite mångfald just där. De här tankarna, experimenten och misslyckandena men även framgångarna på mina egna odlingsplättar ska jag försöka dela med mig av. Som trädgårdsarkitekt är Grubby Gardens dröm att bidra till att skapa en mångfaldsmotorväg, som tar en kringelikrokig rutt genom hela Stockholm och vidare. Där alla insekter kan flyga runt såsom insekter gör och hitta giftfri mat och boplats överallt. Även en trädgård med en stram minimalistisk stil, kan skapas med biologisk mångfald i åtanke. Bilden är en strimma av fetbladsväxter som används i Simrishamn för att skiljer cykelbanan från bilvägen. Lite rakt och lite platt, men det närmaste jag kunde hitta för att föreställa en mångfaldsmotorväg. Det måste erkännas att detta är en ganska ful bild. Vår mångfaldsmotorväg kommer vara mycket vackrare, eller hur?

Less stress

Kaprifol, väldoftande på sommarkvällar

Mindre stress. Att ha en plan för hur du kan skapa din drömträdgård är i sig ett sätt att minska stress. Grubby Gardens strävar dessutom alltid efter att en trädgård ska vara lättskött och passa in med hur du lever ditt liv. Trädgårdsdesign är lite som homestyling fast den ska helst göras när man flyttar in hellre än strax innan man flyttar ut, eftersom en trädgård behöver tid och en del kärlek för att nå sin fulla potential. Det finns studier (Ref [2] och [3] )som visar att en välplanerad och välskött trädgård ger klirr i kassan och att värdet av en trädgård ökar med tiden till skillnad från t.ex värdet av ett nytt kök eller badrum. En välplanerad trädgård behöver inte se ”designad” ut, utan det är helt personligt vad man uppskattar och önskar i en trädgård – se tankarna om skönhet ovan. Oavsett värdet i form av pengar, en trädgård som formats efter ditt liv och dina önskemål blir en förlängning av huset och bjuder på ökad livskvalité och njutning.

Jag själv är som mest avslappnad när jag hittar tid, energi och lust att vandra rund i trädgården en sommarkväll, smaka på lite blad och bär och känna alla dofter. Väldoftande kaprifol på bilden.

Var är de fleråriga ätbara växter i strategin?

Hemerocallis fulva, Brunröd daglilja. Ätbara knoppar och blommor.

Hemerocallis fulva, Brunröd daglilja. Ätbara knoppar och blommor.

Du som är observant kanske undrar var mina älskade fleråriga ätbara växter, som jag så gärna tipsar om, befinner sig i dessa tre ledord? Svaret är att de finns bland alla tre – en del av poängen med fleråriga ätbara växter är att de inte kräver någon särskilt insats eller specifik del av trädgården utan de passar in bland allting annat.

Referenser

[1] Naturskyddsföreningen podcast Skarpt läge #2 – Vad händer när det slutar surra.

[2] Husqvarna Global Garden Report 2011

[3] Mandelmann-effekt i bostadsval – trädgård nu viktigare än kök.Om en Novus undersökning under 2018 på uppdrag av Fastighetsbyrån

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *