Tankar om kompost och kretslopp

Man får inte passera utan en godbit

Ens inställning till kompostering speglar mest hur livet är i övrigt tror jag. Det är nästan en filosofisk fråga. När man bor i ett hus med litet trädgård är det svårt att producera allt man behöver, men man kan ju göra ett tappert försök att minska det som kommer ut som avfall. Kretslopptänk. Det här inlägget är ingen handbok i kompostering. Här delar jag med mig hur jag gör och hoppas att det kan inspirera någon annan som har ont om tid eller energi men ändå vill få till ett eget kretslopp. Och vem kan bättre illustrera detta än vår egen lilla lurviga komposteringsmaskin!

En vanlig kompost är lite som en tamagotchi, tycker jag. Den ska luftas och vattnas och aktiveras och den ska innehålla en bra balans mellan kolrika och kväverika material. Jag har en vanlig trädgårdskompost, men hittills har den mest blivit en plats där vi lägger det som jag inte har tid eller utrymme att ta hand om på annat sätt. Jag har dock nyligen inspirerats av ett inlägg på Skillnadens Trädgård ”Min dunderkompost”, där den färdiga kompostjorden ramlar genom ett nät under komposten. Låter väldigt praktiskt tycker jag. Så nu ligger en sådan kompost högt på listan av saker jag vill ha byggt på min kolonilott.

Vad gör jag då med våra organiska rester? Täckodling, djupsängar, bokashi och några knep för att ta hand om det som blir över från vår kanin. Det lilla köksavfall som vi inte vill lägga i bokashin (animaliska proteiner, kokta matrester och citrusskal) tas om hand av kommunen och blir biogas. Och som sagt, en del åker in i en ovårdad kompost. Men det ska bli bättre.

Täck jorden!

Jag är ständigt på jakt efter saker att lägger på jorden i mina perennrabatter – vissna perenner klipps ner tidig vår och delarna lämnas kvar i rabatten. Alla avklippta kvistar som inte kaninen tycker om flisas i vår kompostkvarn och läggs på perennrabatterna. Perenner trivs i en sådan miljö. Det ser skräpigt ut endast en väldigt kort tid innan allt täcks av grönska.

Kolonilotten

Marktäckningen och en av mina jordfabriker skymtar bland grönskan

Gräsklipp är en bristvara hos oss men det jag kan få tag på läggs på bäddarna på kolonilotten, i växthuset och på mina ettåriga hinkar. Det är inte bara en bra näringskälla utan minskar även bevattningsbehovet reellt. Jag blandar ibland med halm om ett reellt täcke behövs.

Djupsängar

Ursprungsjorden på vårt kolonilottsområde är hemsk. Gammal sjöbotten tror jag, som också har varit hästhage tidigare. Jag är inte ens säker på att det är matjord. Man brukar kunna testa lerjord genom att rulla den mellan fingrarna för att se hur tunn rullen blir innan den bryts upp. Den här jorden går inte att rulla utan finns bara i stora hårda klumpar. Men lera är det. Det som har funkat bra är att göra djupsängar, nästan enligt beskrivningen i Stefan Sundströms ”Stefans Lilla Gröna”. Det vi gör är att gräva bort ett spaddjup, stoppa ner alla kvistar, halm och sådant vi kan komma på, och sedan fylla på med välbrunnen stallgödsel blandad med jorden som grävdes bort. Jag har för mig att man egentligen ska ha färsk stallgödsel ovanpå kvistarna, och sedan lägga jorden man grävde bort på toppen igen. Det förutsätter dock att det man gräver bort kan räknas som jord…och att man har tillgång till färsk stallgödsel.

Bokashi

Bokashi hinkBokashin är fantastisk – jag får bättre tomatskördar och flera blommor generellt nu när jag använder bokashivätskan som gödselmedel, och jorden som blir av bokashi är även den bra för tomater. Man behöver två hinkar med lock och en liten komposthink för att samla dagens rester i. Vi investerade i hinkar med kran som är designade för ändamålet – det gör att man även kan ta vara på vätskan som ska dräneras bort. Det finns en period under sommaren då jag inte har någonstans att gräva ner min bokashi. Därför håller jag på med ett experiment. Jag köpte två stora plastlådor med lock från Ikea som ska klara sig även utomhus. De bor i vårt garage. Där lägger jag en del av vår bokashi blandad med lite jord, för sista delen i processen där bokashin omvandlas till jord. Jag märkte ingen lukt från lådorna i somras. Det som hände var att det blev många små bananflugor. Så nu provar jag att lägga blöta tidningar ovanpå blandningen. Vi får se nästa sommar om det löste problemet. En ny sorts bokashiströ står näst på tur att användas också – som ska vara luktfri.

Det som blir över efter kaninen

VInterskydd

Ett försök att övervintra kronärtskockor

Det vi får i stora mängder är resterna från vår kanin. Det blir halm, sågspån, hampa strö, hö och en del kaninbajs. Väldigt mycket kolrikt material men man vill helst kompostera bajset innan den används i bäddarna. Dessutom finns det en hel del fröer i höet. Så nu har jag förfinat mina metoder och vi källsorterar resterna från kaninen. Halm för sig, rent sågspån och hampaströ för sig, och nerkissat sågspån, bajs och hö för sig. Halmen kan användas för att skydda växter på vintern, och även för att kupa upp potatis under säsongen. Det som blir över läggs på bäddarna på kolonilotten på hösten/vintern för vädring för att senare kunna blandas med gräsklipp för marktäckning. Det rena ströet går till mina jordfabriker – stigarna mellan odlingslådorna på kolonilotten täcks med markduk för att kväva ogräset. Ströet läggs på markduken tills dess att det blir jord av det. Detta är väldigt praktiskt när jag är sent ute med att höstså – då kan jag bara skrapa upp lite av den nya jorden. Det är ett långtidsprojekt, men verkar funka fint. Återstår bara att lyckas kompostera resten…

Summering

Vad vill jag säga med detta inlägg? Jobba inte i onödan – vänta till våren att klippa ner dina vissna perenner och lämna bitarna kvar på plats. Ta tillvara gräsklipp framförallt på dina ettåriga odlingar eftersom det både gödslar och minskar bevattningsbehovet – mindre jobb där med! Till sist prova gärna bokashi – det är det enda riktiga komposteringsmetod som vi har lyckats med, så kanske ni lyckas också.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *