Växtporträtt av minikiwi – en dold delikatess

Kameleontbuske, Actinidia kolomikta, är en gammal trädgårdsväxt som har odlats främst för sina dekorativa blad med skiftande färger. Bladen är gröna med vit eller rosa bladspets som blir mer rosa längre fram på säsongen. Den här färgglada varianten av Actinidia kolomikta är en hanplanta. Honplantan är mer diskret med enfärgade blad som ändå har en fin, frisk grön färg. Om en hanplanta planteras tillsammans med en eller flera honplantor så kan honplantorna få frukt och då kallas växten minikiwi. Här är mitt växtporträtt av minikiwi.

Minikiwi, Actinidia kolomikta, hanplantans bladverk skiftar i rosa-vit

Minikiwi, Actinidia kolomikta, hanplantans bladverk skiftar i rosa-vit

I min erfarenhet är minikiwi ganska bångstyrig som klätterväxt. Den måste ha ett klätterstöd och den klättrar genom att vira sig runt stödet, om den nu lyckas få tag i den. Ta stödet slut på höjden så vänder den nedåt igen och virar sig tillbaka igen. Tar stödet slut på bredden så sticker den ut och viftar lite tills den kommer i kontakt med någonting annat att vira sig runt – en annan växt, en pinne eller bara marken. Hos mig klättrar minikiwin på ett ganska grovt rutnät gjord av gamla störar. För att bli riktigt fin skulle den nog behöva ett tätare klätterstöd. Egentligen behövs bara lodrätta klätterstöd, men till exempel armeringsnät skulle fungera fint.

Från början hade jag tre plantor – en ’Oscar’ som planterades mellan en ’Anna’ och en ’Paula’. Tyvärr har den ena honplantan dött. Jag tror att den kan ha vuxit in i grannens häck och sedan oavsiktligt beskurits på en tid som inte är bra för en minikiwi. Minikiwi blöder nämligen på våren, så ska den beskäras måste det ske på sommaren eller hösten. Om den blir alldeles för bångstyrig så går det bra att klippa ner minikiwin ganska hårt, men den behöver inte beskäras för fruktsättningens skull.

Hanblommor på en minikiwi

Hanblommor på en minikiwi

 

Honblommor på en minikiwi

Honblommor på en minikiwi

Blommorna på minikiwi är otroligt vackra och doftar även gott. Men blommorna är undangömda så för att se dem behöver man leta bland bladverket. Så blir det förstås även med frukten. Det som är lite knepigt med minikiwi är att omogna och mogna frukter ser väldigt lika ut, möjligen att de är aningen mindre randiga i utseende när de är fullt mogna. Frukterna mognar inte heller alla samtidigt vilket gör att man måste leta, titta och klämma en hel del för att få skörd. Omogna är de hårda som stenar, men när de har mognat blir de mjuka, så kläm inte för hårt! Har du chans att hitta frukterna på marken under dina minikiwier kan du även försöka skaka busken för att få de mogna frukterna att ramla av.

Frukt från minikiwi, Actinidia kolomikta

Frukt från minikiwi, Actinidia kolomikta

Frukterna är ungefär i samma storlek som stora vindruvor och man äter dem som vindruvor – det vill säga med skal och allt. De smakar som minivarianter av de bruna håriga kiwifrukterna som kan köpas i affärer. Kanske aningen mer smakrika. Actinidia kolomikta verkar också vara den art i kiwifamiljen som är rikast på C-vitamin och antioxidanter.

Enligt uppgift är minikiwi härdig till zon V eller möjligen zon VI. Nuförtiden finns det flera sorter att välja ifrån än när jag köpte mina för ca 10 år sedan. Det finns även en annan art som kallas för krusbärskiwi, Actinidia arguta som är lite mindre härdig. Vissa sorter är delvis självfertila, vilket betyder att du kan få frukt även om du bara har den plantan, men att skörden blir bättre tillsammans med en hanplanta. Det viktigast är att kolla att din hanplanta är en bra pollineringsort för dina honplantor.

Minikiwi vill ha mullrik, fuktighetshållande jord på en något skyddad växtplats med sol till halvskugga. Av egen erfarenhet vet jag att minikiwi inte är särskilt kinkig heller. Mina plantor står skyddade men jorden är allt annat än mullrik och fuktighetshållande. Dock fick de både ny mull och stödbevattning i år eftersom det finns nyplanterade buskar och träd i närheten, så den ultimata stresstesten uteblev av hur de klarar extrem torka.

Slutsats

Så länge den får ett lämpligt klätterstöd kan minikiwi vara både dekorativ och lättskött. Och blir den för bångstyrig så är det lätt att klippa ner den och starta om. Så länge den växer någorlunda skyddad kan den även agera som en insynsskyddande skärm vilket ger den flera funktioner – prydnad, insynsskydd och fruktbuske. Minikiwi behöver plats åt sidorna och på höjden, men som en smal skärm eller växande med stöd mot en vägg eller mur kan den även få plats i en liten trädgård.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *