Vinterknoppar

Efter vi började lära oss om knoppar på trädgårdsarkitektutbildningen så förändrades mina vinterpromenader för alltid – några knoppar kunde jag sedan tidigare men jag hade helt enkelt inte förstått att alla träd och buskar har en alldeles säregen form och färg på sina knoppar. Googlar man på knoppisar så finns det bilder med bra knep för att komma ihåg utseendet på de vanligaste träden. Kanske roligt för barnen? Och så finns det en bok för alla åldrar ”Trädgårdens knoppar” av Anders Rapp med fina bilder och beskrivningar. I brist på grönska så här års tänkte jag dela med mig några av mina favoritknoppbilder.

Ask, Fraxinus excelsior

Ask, Fraxinus excelsior

Ask med sina stora svarta kroppar går inte att ta fel på.

Vinterknopp hästkastanj, Aesculus hippocastanum

Hästkastanj, Aesculus hippocastanum

Hästkastanj. Glänsande, klibbiga och väldigt stora.

Vinterknopp äkta kastanj, Castanea sativa

Äkta kastanj, Castanea sativa

Äkta kastanj. Inte jättevanliga hos oss men jag älskar de röda, polerade knopparna. Och jag har en dröm om att någon gång kunna få tag på en mindre släkting, Castanea pumila för att kunna ha ätliga nötter i min egen trädgård.

Vinterknopp Magnolia (Liliiflora-gruppen) 'Galaxy'

Magnolia (Liliiflora-gruppen) ’Galaxy’

Magnolia. Stor och lurvig och alldeles underbar.

Vinterknopp olvon, Viburnum

Olvon, Viburnum

Olvon. Så häftiga knoppar! Skulle behöva besöka den under den gröna årstiden för att utforska vilken sorts olvon den är.

Vinterknopp klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Trots att det inte är ätbart och nog inte är världens bästa insektsväxt heller, så är klätterhortensia en favorit. Jag älskar den, vinter som sommar. Bilden togs i slutet av februari. Ser ni de små gröna bladen som börjar peka fram från den elegantaste av alla knoppar?

Har du en favoritvinterknopp?

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *